HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Fúj, azaz undorító kormánypropaganda

2013.03.12. 22:17 arbitrum

A kormány maga sem gondolta volna - bár ki tudja, lehet hogy valójában ő fizetett érte -, hogy váratlan reklámot kap. A CIB Bank bejelentette, hogy fontolgatják, kivonulnak Magyarországról. Az ok: Magyarország a bankoknak rémálom!

Ébredjetek devizahitelesek! Itt a ti kormányotok, amelyik kimondatta ezt egy bankkal! Milyen írást össze lehetne hozni arról, hogy a devizahitelek ügyében mit el nem szúrtak a bankok, és ezért a devizahitelesek mit nem szenvedtek, és most itt a megérdemelt pokol a bankoknak, de ez mindenkinek megy nélkülem is.

Mindenekelőtt a Raiffeisen már belengette a saját kivonulását, aztán azt is belengette, hogy mégsem. Egy évvel korábban három bank is belengette, hogy kivonulnak, de végül maradtak. Ez így a CIB-től már nem olyan hiteles, és ezért nem is olyan ijesztő. Ellenben Szlovéniából valóban kivonul egy bank, a K&H anyabankja, tehát ebben az esetben sincs semmi tragédia. Kivonulni persze nem olyan könnyű, hiszen itt van egy portfólió, ami, ha valóban rossz a helyzet, nem olyan könnyen eladható. De igazából nem is olyan rossz a helyzet, ezért mindenki inkább ijesztget, mint lép.

De ennél is érdekesebb, hogy még semmit sem tudunk a vállalati devizahiteles csomagról. Lehet, hogy a CIB már tud valamit, ami még nem szivárgott ki, de ez elég valószínűtlen, hiszen akkor ő maga szivárogtatna tele szájjal. Marad tehát az, hogy a magyar miniszterelnöknek ilyen tekintélye van! Csak elrikkantja magát, és a bankoknak máris rémálmai lesznek. Nem bírják ők ezt már idegileg! Komolyan veszik a miniszterelnököt, ami tulajdonképpen helyes. Bár az önkormányzatok adósság átvállalásánál is felmerült, hogy esetleg mégsem kereken 100%-on váltanák át a hiteleket, de aztán mégsem tettek terheket a bankokra. De a pozitív példa hamar elenyész az emlékezetben, és marad a bankadó meg a végtörlesztés esete.

Bár a kormány sincs könnyű helyzetben. Úgy kell ugyanis a vállalatokat megszabadítani a balhés devizahiteleiktől, hogy aztán újabb hiteleket tudjanak felvenni, ugyanis csak ez pörgetheti fel a gazdasági növekedést. Hiszen végül is ez a cél, és ez nem jöhet létre bankok nélkül.

262 komment

Címkék: kormány devizahitel CIB vállalati adósság

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1005131739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandras11 2013.03.13. 13:32:23

Amikor talicskázni kellett, akkor meg itt volt a kánaán!
Bankratornak meg igaza van, de az előzőleg bajt okozóknak a seggét a legközelebbi fegyházig rugdosni.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:33:06

@DezInf: Ha rossz volt a támogatott hitel le kellett volna állítani 2002-ben.

2010 után nem vettek fel devizahitelt,mert rossznak gondolták. Valahogy így.

Arra hivatkozni, hogy egy Orbánék alatt indult lehetőség döntötte be a szoci ktgvetést 2002-10ben, minimum nevetséges kategória. Bármikor beszüntethették volna, mint Orbán az eladósodást.@collateral collector:

DezInf 2013.03.13. 13:34:11

@collateral collector:

A fideszakadémián nem tanítják :)
Nem része a tananyagnak,legyél vele elnéző :D

Fejesrob 2013.03.13. 13:35:18

@Bankrator: A rablóprivatizáció 1988-tól volt és 1990-ig tartott.

Jellemzője nem csak a széles közvagyon (üzemek, üdülők, telephelyek, gépek, stb) lenyúlása volt, hanem az is, hogy jellemzően kárpótlási jegyekkel és baráti alapon kiosztott kamufedezetű hitelekkel fizették.

A törvényszerűen bedőlt bankokat persze később az adófizetők pénzéből konszolidálni kellett.

Antallék úgy próbálták a termelést felfuttatni, a külföldieket becsábítani, hogy állami pénzből tervezték felújítani (kívánatossá tenni) az adott üzemet.

Sajnos mellényúltak, ugyanis sok esetben a hasznos részét már előbb elprivatizálták piaccal együtt, másrészt a külföldi megvette bagóért az üzemet, majd rögtön be is zárta, mert neki a recept és a piac kellett.

Sok magyar üzemvezető fillérekért árult ki olyan márkaneveket mint pld. a Globus, amely a csehekhez került. (Hihetetlenül szar, cseh ízlés szerint készült, a magyarhoz nyomokban sem hasonlító májkrémük nálunk is kapható).
(Valójában a csehek buta módon a világpiacon elbaszták ezt a márkanevet, ezért is nyomulnak nálunk, mert itt még van valami tekintélye).

DezInf 2013.03.13. 13:35:20

@Larry Silverstein:

F@cp@r@ct, kamattámogatott hitel. Érted mit jelent ?
Kérj telefonos segítséget:)))))

s 2013.03.13. 13:35:33

@Larry Silverstein: Van egy tippem, Larry. Neked beszélek csak róla, mert nem kell, hogy mások is megtudják. (Ha itt valaki elolvassa, azt lelőjük.) Az a tippem, hogy a 2014-es választások után - már ha lesz ilyen egyáltalán - a közvélemény kutatók szép csendben visszaadják a diplomájukat, egymás szájába vizelnek, megeszik egymás szarát, felvágják az ereiket, felkötik magukat, lelocsolják egymást benzinnel és elszívják a békepipát. (A sorrend nem teljesen biztos.) Ugyanis van egy jelentős rész, akiről a fasz se tudja, hogy hova fog szavazni. Lényegében ez a legnagyobb rész. Még lehet, hogy meg sem alakult az a formáció, ami mindent visz. Az is lehet, hogy nem lesz ilyen. Minden lehet és mindennek az ellenkezője is. Ezt nyilván a fidesznek nem lehet megmondani, de még ha meg is lehetne, leszarnák. A fideszt a három évvel ezelőtti 2/3 óvatlanná teszi. Pedig nem ártana jobban figyelni. Nem csak a fidesznek. Mindenkinek.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 13:37:32

@DezInf: akkor visszazavarjuk a fidesztroll-suliba :D

Hallod Larry, elégtelen! Leülhetsz fiam.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:38:45

@collateral collector:

A lényeg a lényeg, ugye.

Rendszerváltás, 89 mszmp hiteleit átveszi az mszp(nem úgy mint a lengyelek), ez 98ra az államadósság 55%-a azzal, hogy eltünt a teljes kollektív vagyon nagy része adósságtörlesztés fejében....

1. Fidesz - lemegy 52%-ra

Megyó, Gyurcsány, Bajnai bankárkommunisták felpumpálják 82%-ra az adósságot

2. Fidesz - most 79%

Egyenleg

Szocik + 85% államadósság
Fidesz - 6% államadósság

Én köszönöm a rám és családomra eső 8 milliót. Ezért soha nem szavazok balbolsi kormányra.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:40:49

@s: Persze, elvileg nyitott a választás.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.13. 13:41:20

@Fejesrob: "Te nem érted meg, hogy Orbán nem hazafiasságból szívatta és szívatja a külföldi bankokat, hanem azért, mert különben lángolna a parlament.

Szerinted mi történne, ha 400.000 devizahiteles családot, ez kb. kétmillió ember,hagysz bedőlni? "

És ha ezt a maradék 8 millió emberrel+ a hiteles 2 millió emberrel fizetteti meg, akkor nem fog lángolni?

Fejesrob 2013.03.13. 13:43:09

@mizie: Én nem írtam azt, hogy ezek ezer Ft alatt lennének, 3-4000 Ft, igaz, szép darabot kapsz érte.

Én legfőképpen piacon vásárolok (pontosabban a nejem), de néha elvetődöm az Auchanban és ott azt látom, hogy átálltak a minőségre. Téliszalámit is simán lehet ott venni és most már sonkákat is.
Azt pedig valamikor el sem tudtam képzelni, hogy libatöpörtyűért oda megyek, kifogtak valami beszállítót, életem legjobb libatöpörtyűjét gyártja, pedig erre nagyon-nagyon kényes vagyok.

Sőt, klasszikus magyar kakaós-nápolyi is van, sajnos vödörben.

Ha nem a piac akkor a Spar, de kezdek visszaszokni az Auchanba is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.13. 13:44:01

A CIB Banknak a devizahitel egy sikersztori, hiszen ők lettek magyarország egyik legnagyobb szállodaláncának tulajdonosai (Rogner/Lotus, Birdland/Greenfield, Andrássy, Bodrogi, Club Aliga, BL Yacht Club, Zsóri, Tisza Balneum, Colosseum, stb.)
Bár lehet, hogy eredetileg nem akartak a tervezettnél rosszabbul menő, kevés önerőből sok hitellel épített hoteleket venni...

Fejesrob 2013.03.13. 13:44:33

@S'hark: Ő nem csak ezekkel fizetteti meg, hanem a bankokkal is.

Tipikus oszd meg és uralkodj, de látod, hogy lángol a parlament? Még az utcára is ugyanaz a párezer faszi jár.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 13:45:52

@Larry Silverstein: ez nem változtat azon, amit én írtam, hogy miért, mitől nőtt az adósság. De meggyőzni nem akarlak semmiről. Mindenesetre bolsevik kormány, az most van.

Fejesrob 2013.03.13. 13:47:58

@Távmunkás: Ide vezet az, hogy kötötték orrba-szájba a szar hiteleket, a banki vezetők milliókat martak fel.

Valahogy úgy lehettek vele, majd kifizettetjük ezeket ezekkel a hülye magyarokkal, Gyurcsány, Bajnai nyilván a tenyerükből evett.

bkkzol 2013.03.13. 13:48:01

Nincs semmi gond. Ha valaki menni akar az menjen. De ,mint kiderült azért annyira nem akarnak pattanni ha most szünetel is az uzsora kihellyezés. Ha megy valaki akkor vagy 20 évre ki kellne zárni az újranyitás lehetőségét.

mizie 2013.03.13. 13:48:57

@Fejesrob: Az Auchanban amúgy egyetértünk, mert a minőség még ott a legjobb. A töpi meg tudom melyik, mert én is szoktam :)
(amúgy az 1000 Ft-os húsár a kilónkénti ár)

DezInf 2013.03.13. 13:49:33

@Larry Silverstein:

Régi lemez.
Bokros csomagot kifelejtetted:))) miért is ?
MANYUP ? - ja,azt már elköltötték:)))
MOL pakett ? - emútnyócév IMF-hitelből
EON ?

Szólj ha kérdésed van,segítünk :D

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.03.13. 13:49:40

@s: "Ugyanis van egy jelentős rész, akiről a fasz se tudja, hogy hova fog szavazni. Lényegében ez a legnagyobb rész. Még lehet, hogy meg sem alakult az a formáció, ami mindent visz."
Ezért lehet, hogy sikeres lesz az a kommunikáció, hogy a Fidesz elcsalja a választásokat, így ez a réteg nem is megy el szavazni.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:50:27

@DezInf: Hü, adatokkal ne terheljél. Számokkal sem, azok makacs dolgok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.13. 13:50:34

@Fejesrob: "A rablóprivatizáció 1988-tól volt és 1990-ig tartott.

Jellemzője nem csak a széles közvagyon (üzemek, üdülők, telephelyek, gépek, stb) lenyúlása volt, hanem az is, hogy jellemzően kárpótlási jegyekkel és baráti alapon kiosztott kamufedezetű hitelekkel fizették."

Ha jól emlékszem, 1992-ben kezdte el kiadni a kárpótlási jegyeket a Kárpótlási Hivatal és még 1994-ben is heti szinten 100 milliós - 1 milliárdos összegben bocsátották ki a jegyeket.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 13:50:35

Már nem tudom, ki írta eredetileg:

".. Szerinted mi történne, ha 400.000 devizahiteles családot, ez kb. kétmillió ember,hagysz bedőlni? .."

Bocsánat, ez történik. Az elmúlt 3 évben hagyták őket bedőlni, sőt, rontottak a helyzetükön az árfolyammal. Csak szavakban "mentették" őket, illetve a fideszes képviselők a sajátjukat lerendezték 180-on.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:51:24

@collateral collector: Hát mivel a tényekkel nem tudsz vitatkozni, ne is próbálj..:)

komplikato 2013.03.13. 13:52:23

"Mindenekelőtt a Raiffeisen már belengette a saját kivonulását, aztán azt is belengette, hogy mégsem. Egy évvel korábban három bank is belengette, hogy kivonulnak, de végül maradtak."

Ezzel az az egy gond van, hogy egy bank kivonása 3-4 év ha komolyan gondolják. A Volksbank megoldotta okosban eladta egész kócerájt a ruszkiknak. Nem mellékesen más bankok is gazdát cseréltek. De mindeközben a bankok kivonták a tőkéjük jelentős részét!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.13. 13:52:58

@Fejesrob: Még nem is mentettük meg a devizahiteleseket, meg az önkorikat, meg a kkv-ket.
És máris nem csak a "400.000" család, mondjuk 4-5 milliójáról beszélünk..

DezInf 2013.03.13. 13:53:04

@Fejesrob:

Ugye téged nem kerestek ügynökök naponta többször is,hogy milyen baromi jó hitelkonstrukciók vannak?
Nem,a mocskos bank az kereste meg a hitelfelvevőket, ugye?

Nem is láttad az ajtókon a kiírásokat: ügynökök kíméljenek :)))))))))))

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 13:54:12

@Larry Silverstein: azok a tények, amiket én írtam. Mai házi feladatod: olvass utána, hogy mik voltak a támogatott hitelek. Holnap talán kijavíthatod a mai elégtelen produkciódat ;p

DezInf 2013.03.13. 13:54:51

@Larry Silverstein:

Miért nem a fidesz.hu-ról linkelsz ide link propagandaanyagokat? :D

Rettentő hitelesen tudatlan vagy :))))

nemecsek ernő áruló 2013.03.13. 13:55:39

@Larry Silverstein: Orbán beszüntette az eladósodást? Melyik univerzumban? A dollár-kötvény szerinted mi?

Gatinho 2013.03.13. 13:56:32

@collateral collector:

te hogy hazudsz, hogy lehetsz ilyen pofátlan?

Fejesrob 2013.03.13. 13:57:24

@mizie: Nem tudom mi a márkaneve, talán Juli néni libatöpörtyűje, vagy efféle, de nagyon frankón meg van sütve és van rajta elég rendesen hús is. Rendszeres lehet, mert már vagy ötször vettem. Csak ez volt, tehát nem nyúlsz mellé. Az a gond, hogy most is voltam, de nem vettem, nem jutott az eszembe.

A piacokon sokszor olyat kapni, hogy a kutya alig akarja megenni. Az ilyen hentestől persze szerintem mást sem szabad vásárolni.

komplikato 2013.03.13. 13:59:34

@collateral collector: Gondolom a deviza hitelesek örülnek a 245 forintos CHF-nek, meg annak, hogy hála a "megmentésnek" a lakásaik a felét érik ...

Érdekes a propaganda szöveg szerint alig 300 lakás áll a kilakoltatás szélén ehhez képest van egy 115.000-es(!!!) szám is ami kering. Kettő között pici difit látok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.13. 13:59:44

@Larry Silverstein: Nézzük végig mindegyik kormányt a rendszerváltás óta:
Antall: 66% -> 86% (+20%)
Horn: 86% -> 61% (-25%)
Orbán: 61 -> 55% (-6%)
Medgyessy: 55% -> 56% (+1%)
Gyurcsány: 56% -> 73% (+17%)
Bajnai: 73% -> 80% (+7%)
Orbán: 80% -> 79% (-1%)

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 13:59:55

Egyébként a devizahitel-probléma igazi gyökere és igazi oka a munkanélküliség. Ha nincs munkád, tökmindegy, hogy 140-en vagy 240-en nem tudod fizetni. Ha van munkád, valamennyit biztosan tudsz fizetni, folyamatosan, ami azt is jelenti, hogy a bankkal is meg tudsz állapodni.

Nem kellett volna 3 év alatt teljesen szétbaszni a gazdaságot, lenne természetes munkahely-teremtődés. Köszönjük, viktor! Szèp munka! Még a hivatalos fő-fő elkúrónàl is jobban elkúrtad - csak te, egyedül.. Gratulálok!

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:01:32

@Távmunkás: azt azért tegyük hozzá, hogy a 2008-ban felvett IMF-hitelt már a fidedz költötte el MOL-részvényre.. Azóta sem volt olyan drága a MOL ;p

Torkosborz 2013.03.13. 14:03:10

A bankok szeretik a rémálmokat, mert nem jöttek volna ilyen helyre!
A kapitalizmus mindenkinek gazdagságot ígér, akik lemaradnak a versenyben bukásra vannak ítélve.
Az a fránya piacgazdaság, meg a törvényei és a nemkívánatos törvényei. A kishalakat megeszik a nagyhalak. A tőke nem ismer határokat.
Bankok nélkül nincs élet, mégis odébb állnak?
Nincs semmibaj a virtuális világ egyre szebbnek mutatja magát. Az arany meg a virtuális pénz harca eldőlt, győztek a 00000000000000000000000000000000...

Fejesrob 2013.03.13. 14:03:28

@DezInf: Azért biztosan emlékszel arra, főleg 2008 tájékán, amikor kezdett kifulladni a piac a rengeteg óriásplakátra, metrón a plakátokra, hogy lakáshitel hitelbírálati díj nélkül és effélék.

Ezzel persze nem mentem fel a hitelfelvevőket, de Orbánék helyében azt csináltam volna mint az osztrákok. (Devizahiteleknél)

A bank max. 20% kamatot érvényesíthet, a többit elbukta, viszont az ügyfelet nem segítjük.

Persze az osztrákok éppen a hazai bankrendszerük révén ezt megtehették.

komplikato 2013.03.13. 14:04:41

@collateral collector: No de konkrétan ők a hitel megmaradt negyedét költötték el és annak csak kisebb része volt a MOL.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:04:57

@komplikato: ennek oka van. A bedőlt ingatlanok nagy része forgalomképtelen, felesleges a piacra önteni őket egy kupacban. Ez egy nehéz és elhúzódó probléma lesz. Nem az a baj, hogy a kormàny akar vele kezdeni valamit, hanem az eddigi dilettáns ténykedesük arra enged következtetni, hogy valami olyat találnak ki, amitől meg rosszabb is lehet a helyzet.. Eddig legalábbis csak rontani tudtak rajta.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:05:45

@komplikato: a többi része ott van az MNB tartalékban.. Na mi lesz a sorsa..

komplikato 2013.03.13. 14:07:13

@Fejesrob: Én bizonyára jövőlátó sámán lehetek, mert én valakivel egy vita során rákérdeztem az illetőnél, hogy elolvasta a hitelkockázati részt a szerződésében és ő nem szólt hozzám utána és durci lett. Arra hivatkozott nem adnának hitelt ha kockázatos lenne, én meg arra, hogy pont erről szól amit nem olvasott el.

A vita tárgya az volt, hogy értelmesebb e a lakás hitel, mint a bérelt lakás.

És pont akkor volt cikksorozat az Indexen a devizahitelek veszélyéről!

komplikato 2013.03.13. 14:10:05

@komplikato: Ja 2007 nyaráról van szó.

Bankrator 2013.03.13. 14:10:13

Ha tartozom a banknak,mondjuk 10 millióval,az én bajom.Ha tizezer ember tartozik a banknak 10millióval,a bank baja.De ha 100ezer ember tartozik a banknak,10 millióval,az az ország baja!

Torkosborz 2013.03.13. 14:12:08

@Távmunkás:
"Csak azt a statisztikát fogadom, amit magam készítettem."
W.Ch.

s 2013.03.13. 14:13:00

@dr. Kóser Malac: Nem tudom eldönteni, hogy reménykedsz, vagy sopánkodsz. De talán mindegy is. Ami fix, az a bizonytalanság.

Bankrator 2013.03.13. 14:14:16

Na a bérelt lakás,kontra saját lakás,megérne egy misét,azaz forumot!

Fejesrob 2013.03.13. 14:14:34

@collateral collector: A gazdaságot nem Orbán baszta szét, hanem a válság.

Ha nem így lett volna, ma Bajnai lenne.

Eleve az okfejtés hibás: Több hitel -- > prosperáló gazdaság. Legalábbis esetünkben, ahol szerkezetváltás nélkül teljesen értelmetlen a hitel, mert nincs vásárló.

Éppen Orbánék Kelet felé történő agresszív nyomulására van szükség. lehet itt ázsiázni, de nem a németek fogják felvenni a többlet mangalicát hanem a japánok, kínaiak. Márpedig a mangalicán több a haszon, mint a színesTV-n, ha Orbán reményt akar látni a drágán felvett hitelek visszafizetésére, akkor esetünkben gyógyturizmus, mangalica és efféléket kell nyomkodni.

s 2013.03.13. 14:14:53

@Bankrator: Minden a te bajod. Csak te még fiatal vagy, és azt hiszed, hogy nem.

Fejesrob 2013.03.13. 14:17:39

@komplikato: Én is mit összedumáltam a haverom fejét, hogy ne vegyen meg egy négymilliós használt autót devizahitelre.

Én is index cikkekre hivatkoztam, ott épp az ilyen konstrukciót tartották a legnagyobb szopatásnak.

A srác nem is a devizahitellel szívott igazán, a dupla részletet simán kitermelte, hanem azzal, hogy ellopták az autóját.

Ma már a házáért küzd.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:18:27

@Fejesrob: sztem mára ennyi részemről. Elfáradtam. A kelet felé nyitásról: eddig mindenhol kiröhögték viktort, pedig még egy baltás gyilkost is kiadott..

De ha bejönne, ha tényleg vennék tőlünk a mangalicát stb., ahogy írod, az jó lenne. Legyen úgy! Peace

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.13. 14:18:47

@Larry Silverstein: @collateral collector:
2003 után szigorították a lakástámogatásokat, ezért kezdtek el a devizahitelek felpörögni, mert a támogatás nélküli forintkamatok kétszer akkorák voltak, mint a devizahitelek kamatai (az árfolyamkockázattal meg senki se törődött...)
Még így is 228 milliárd forint lett 2007-re a lakástámogatások éves költsége...

A lakástakarékpénztárak állami támogatása kb. 20 milliárd forint évente.

Érdekesség, hogy 2001-2008. között 404 ezer támogatott lakáshitel volt, mégis csupán 207 ezerrel nőtt a lakások száma az országban.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:20:38

Mondjuk a gyógyturizmus működik, az oroszok tényleg jönnek Hévízre, és ingatlant is vesznek.. Ezekre kéne ráerősíteni.

collateral collector (törölt) 2013.03.13. 14:21:56

@Távmunkás: ne nekem, èn tudom.. Larrynek kell még sokat tanulni!

Cinkes 2013.03.13. 14:22:38

@Larry Silverstein: eddig te nyered a nap hülyéje díjat, gratula

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.13. 14:22:47

@Fejesrob: A válság jól mutatja, hogy a bankvezetőknek tilos rövidtávú célokhoz kötni a bónuszát. A világ fejlettebb részén azóta a bónuszokat elnyújtva fizetik, vagyis mondjuk 5 éven keresztül kapja meg részletekben, ha végig megfelelőek voltak az eredmények.

A hiteleket ugyanúgy szórták, mint a befektetéshez kötött életbiztosításokat. Ott is kifizették az ügynökök üzletszerzési prémiumát (1 éves díj), aztán kiderült, hogy az ügyfelek többsége nem tudja egy évnél hosszabban fizetni és a biztosítók csak néztek, miért van akkora veszteségük...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.13. 14:25:53

"Úgy kell ugyanis a vállalatokat megszabadítani a balhés devizahiteleiktől, hogy aztán újabb hiteleket tudjanak felvenni"
Tehát még véletlenül sem kellene szabadulnunk a bankoktól.

Szerintem alapvető gond a világgal, hogy a bankok nélkül már semmire nem lehet menni, így aztán tovább termelődnek a nem létező, fedezet nélküli pénzek, amik előbb-utóbb újabb gazdasági válságot eredményezhetnek.

Fasza.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.13. 14:28:10

@Fejesrob: Ráadásul kereslet is Kínában meg az oroszoknál van, meg nagy lóvé is, főleg az előbbieknél.

blah 2013.03.13. 14:29:45

@Fejesrob: azt azért jobb ha tudod, hogy a színes tv-n kicsit nagyobb a haszon mint a mangalicán...

komplikato 2013.03.13. 14:31:06

@Fejesrob: "A gazdaságot nem Orbán baszta szét, hanem a válság."
Nyugodtan írjuk le, hogy a Gyurcsányi elkúrás, a válság, a Matolcsy féle gazdaságpolitika együtt és egymás után vágta haza a gazdaságot.
Sőt, ha igazságosak akarunk lenni akkor az előző összes kormány sara is volt.

De az se normális ha kivesszük a válságot, meg az is kamu ha a jelen kormány vagy az előző felelősségét kivesszük.

Viszont nem lehet elmenni mellette szó nélkül, hogy Matolcsy minden egyes intézkedése teljesen ellentétesen hatott, mint amiért állítása szerint lépték. Tehát a munkahelyek gyorsuló csökkenése, cégek és beruházók menekülése, magyar cégek és vállalkozók menekülése, stb. Finoman szólva sem arról szóló eredmények, hogy nő a fogyasztás és a munkahelyek száma.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.13. 14:32:12

@komplikato: Na ezzel máris kihúzod a gyufát, a kommentlők többsége képtelen az ilyen bonyolult agyműködésre, hogy nem csak a maszop vagy csak a fidesz felelőssége lenne ;)

Fejesrob 2013.03.13. 14:35:25

@Távmunkás: Elég egyértelmű, hogy ez a külföldi bankoknak a balkán volt. Egy nagyrészt szabályozatlan, korrupt világ, ahol nagyot lehet kaszálni, de nem olyan veszélyes mint Ukrajna, azaz itt nem fordulhat elő, hogy (külföldiként) autózol és valami sitten találod magad, mert belenyúltál Vaszillij boltjába.

Ez nyilvánvalóan lassan megszűnik, ha nem Orbán szünteti meg akkor más, mert törvényszerű, hogy ez a balkáni világ nem jó, ebbe politikusoknak bele lehet bukni. Ausztria leszünk, csak éppen jóval később.

Fejesrob 2013.03.13. 14:36:03

@blah: Persze, ha tulajdonosként mi gyártanánk. De sajnos nem, csak bérgyártás.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.13. 14:37:45

@Fejesrob: " mert törvényszerű, hogy ez a balkáni világ nem jó, ebbe politikusoknak bele lehet bukni. "

Mert olyan sok belebukott itthon eddig...?

komplikato 2013.03.13. 14:38:13

@blah: Mangalicát hagyjuk. Van egy nagy hazafi rokonom, ő nagy elánnal kezdett Mangalica tartásba, mert ősi magyar faj, meg egészséges, bla bla.
Utána realizálta, hogy 2x annyit eszik mint sima sertés, de legalább hús az nem nagyon van belőle, igaz évekre biztosítva volt a szalonna ...
Engem majdnem megvert egy hentes, amikor valakinek ajánlgatta a mangalica kolbászt valami 3000 körüli áron és meg megkérdeztem hány mangalicából készült ...
De ott legalább értem miért drága.

Viszont a szürke marha húsa, aminek a tartása semmivel nem drágább a többi fajtánál, miért is kerül 3-4x annyiba???

Fejesrob 2013.03.13. 14:38:25

@komplikato: Szerintem Matolcsy samesz volt, nem hiszem, hogy sok önálló gondolata lett volna.

Nem tudom mire megy ez ki, lehet, hogy semmire, Orbánék annyival jobbak Bajnaiéknál, hogy elkerülték a csődőt, különösebb elköteleződés nélkül, de ennyi, ők sem tesznek csodát. (Sőt elbasznak dolgokat).

komplikato 2013.03.13. 14:41:00

@Fejesrob: Tud rá valaki értelmes választ adni a következő problémámra?

Az emberek látják, hogy itthon olcsóbb a szlovák, lengyel, osztrák!, német!, francia, belga kaja, mint a hazai. Azt mondják biztos a szemeteket támogatják. Én hülyének tetettem magamat és "elhiszem".

De!

Miért is kerül a magyar kaja külföldön a 2/3-ba mint itthon??? Mondjuk téli szalámi Horvátországban? Vagy a magyar dinnye (99Ft) miért 35 forint körül van Lengyelországban?

komplikato 2013.03.13. 14:42:48

@Fejesrob: "Orbánék annyival jobbak Bajnaiéknál, hogy elkerülték a csődőt, ..."

Ööö, ha Bajnai nem kerülte volna el, akkor észrevettük volna és a télen forinttal tüzeltünk volna szvsz. vagy úgy érted az IMF hitel nélkül dőlt volna az egész?

blah 2013.03.13. 14:45:11

@Fejesrob: a mezőgazdasággal/állattartással pont az a baj, hogy nem tudsz túl nagy árréssel értékesíteni... így meg a bérgyártás is jobban megéri a gazdaság szempontjából.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 14:47:09

ehhez a vitához hozzászólni azt hiszem kár lenne, de álljon itt néhány idézet, ebből mindenki leszűri a maga tanulságát, ha akarja:

matolcsy, 2011 vége:

"Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió előrejelzését elfogadva 65-70 százalék között lesz az államadósság, 70 százalék alá 2013-ban eshet"

hír, 2013 jan:

".. a mostani adatok azt jelenthetik, hogy az adósságcsökkentés leállt. Az államadósság GDP-arányos szintje az elmúlt két évben a 77-81 százalék közötti sávban mozgott."

matolcsy, 2012:

„2013-ban már harmadik éve lesz az államháztartási hiány GDP-arányosan 3% alatt. Tavaly többlet volt de idén és jövőre is stabilan 3 százalék alatt lesz a hiány.”

hír, 2013 február:

„Valószínűleg Brüsszel a pénteki jelentésében további kiigazítást javasol a magyar kormánynak - mondta el lapunknak Gabler Gegely. Az Equilor elemzője szerint vélhetően 100 milliárd forint összegű kiigazításra lesz szükség az idei évben, hogy a GDP arányos hiány három százalék alatt maradhasson.”

matolcsy, 2012 május

"Matolcsy újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte a cégek megpróbálják majd átterhelni az új adót a fogyasztókra, de szerinte ez a verseny miatt nem fog számottevő mértékben sikerülni. "

hír, 2013 február:

"A február 11-ig beérkezett adatok szerint 164 pénzügyi szervezetből 154 áthárította ügyfeleire a tranzakciós illetéket, azzal összefüggő díjmódosítást hajtott végre valamely termékén. Ez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága számára készített háttéranyagából derült ki. "

és 2012 május

"Az elmúlt három évben 4000-en, tavaly 400-an veszítették el munkájukat a szektorban. Tavaly például a Raiffeisen 210, a K&H Bank 146 főt bocsátott el, az Erste Bank pedig idén dolgozóinak 15 százalékát, több mint 300 embert menesztett és 48 bankfiókot zárt be."

orbán, 2013 eleje:

„Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezi, nem pedig az emberekre –„

matolcsy, 2013, heti válasz:

„megszorító politika nélkül éri el a költségvetési egyensúly helyreállítását”

pszáf honlap:

"A baleseti adó egy új adónem, aminek bevezetésére az egészségügyi források bővítése érdekében került sor."

hír, 2012 október:

„Idén 1,2 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1 százalékkal nő a magyar gazdaság, derül ki a kormány által közzétett új makrogazdasági előrejelzésből. Emiatt a kabinet 2013-ra 397 milliárd forintos megszorításról döntött, míg erre az évre 133 milliárdot zárolnak. A közszférában és az adózásban lesz a legfájdalmasabb az újabb megszorítócsomag.”

„Az adóprésen is teker egyet a kormány és felturbózza a taktikai atomfegyvernek kikiáltott tranzakciós illetéket 2-ről 3 ezrelékre emelve annak mértéké”

„Míg eddig valaki egyszerre vehetett fel nyugdíjat és bért itt (értsd: dolgozhatott nyugdíjasként), a jövőben csak egyikre lesz jogosult. Magyarán a nyugdíjas csak akkor vállalhat munkát a közszférában, ha felfüggesztik nyugdíja folyósítását.”

„A társadalombiztosítási járulék plafonját eltörli a kormány, amivel az állam 51 milliárd forinttal jobban jár.”

angyali értékrend 2013.03.13. 14:48:46

@Larry Silverstein: "A 2008as IMF hitel ktge 6-9%, a mai állampapírnak 4,7-7%."

miert hazucc fidesznyik?

www.hirado.hu/Hirek/2009/01/03/12/Szamhaboru_az_IMF_hitel.aspx

Mindezek alapján a készenléti hitelkeretből novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék - emlékeztetett Pichler Ferenc.

s 2013.03.13. 14:55:20

@balage_81 reloaded: Helyes. Minden jóst a saját jövendölésével kell szembesíteni. Ráadásul ez még csak nem is egy egyszerű jóslás. Itt a 2/3 birtokában aktív szereplője lehet valaki az eseményeknek. Kár, hogy csak ennyire futotta.

Persze lehet azt mondani, hogy elmúlt 8 év, meg gonosz spekulánsok. De könyörgöm, mi van a régió többi országával? És egy másik kérdés: ti speciel mi az apám faszáért vagytok ott 2/3-al, ha csak ennyit sikerül intézni?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 14:57:53

@s: a gonosz spekulánsok csak akkor léteznek, amikor shortolják a forintot és nem vesznek állampapírt. mihelyt sikerül vállalható kamaton értékesíteni, rögtön jók a befektetők. ugyanez az eu-val: először patás ördög, olyan, mint moszkva, utána már dicsekszünk, hogy milyen fincsi kis támogatással jöttünk haza brüsszelből a köv. 7 évre.

Torkosborz 2013.03.13. 14:59:09

@Távmunkás:
Jogos!!
Jobb készíteni, mint hamisítani!

Larry Silverstein 2013.03.13. 15:21:33

@angyali értékrend: Ezért nem azt írtam hogy az 2008as IMF hitel kamata 6-9% hanem a költsége.

Larry Silverstein 2013.03.13. 15:37:05

@angyali értékrend: pénzügyiszemle.hu - ráfizettünk az imf hitelre c. tanulmány(napi.hu is lehozta)

Fejesrob 2013.03.13. 16:06:53

Na már megint tele van az Index azzal, hogy rövidesen itt az államcsőd, mint tavaly.

Még szerencse, hogy Orbánék nem ezeket a "gazdasági szakértőket" alkalmazzák, mert akkor már régen csődben lennénk.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 16:32:24

@Fejesrob: FYI, már terjed az interneten ez az idézet:

""Az a miniszterelnök, akinek kormányzása idején 300 Ft fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni és le kell mondania!"

Orbán Viktor 2008. április

s 2013.03.13. 16:39:11

@Fejesrob: Azért ne lepődj meg majd nagyon, hogyha a szemed láttára söpörnek fel az utcán ezer trillió forintot, és közönyös mozdulattal belegyömöszölik a kukába.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 16:43:09

@Larry Silverstein: annak az imf-hitelnek nem az olcsóság volt a lényege, hanem az, hogy ne legyen államcsőd. a pénzügyi krízisre senki nem számított azt hiszem..

viszont érdemes egy pillantást vetni erre is:

"Kelet-Európában nagyon rákaptak az államok idén a kötvénykibocsátásra. Nos, ha az árazásokat nézzük a tervezett és a már lezajott kibocsátásokból:

Lengyelország, 6 éves euró, 1,7 százalék

Törökország, 10 éves dollár, 3,47 százalék

Románia, 10 éves dollár, 4,5 százalék

Szerbia, 7 éves dollár, 5,2 százalék (terv)*

Magyarország, 10 éves dollár, 5,37 százalék”

(*A végeredmény 5,15 százalék lett. Hozamok éves szinten, százalékban – a szerk.)

„Magyarország most már tartósan kiesett a visegrádi régióból és a balkáni országcsoporthoz van árazva. Az ex társak közül a csehekről már nem is érdemes beszélni, ők teljesen beágyazódtak a Nyugatba, úgy vannak árazva, mint Ausztria vagy Svédország, 2 százalék körüli 10 éves hozammal.”

ennek a kormánynak 0 érdeme van abban, hogy most nem kell az imf. az a bizonyos nemzetközi helyzet javult, de mi még így is a drágábban finanszírozható kis latorállamok sorát gyarapítjuk. ez lenne a tündérmese gondolom.

vakapad 2013.03.13. 17:12:54

@Larry Silverstein:

Úgy láttam, hogy a Pénzügyi Szemle helyett a Pénzügyi Szemle blogján jelent meg. Azaz valaki blogolt ottan. Mint itt akárki. Nagyon meggyőző tehát.

A derék blogoló érvrendszere:
"Egy jelentős plusz költség például abból adódik, hogy az IMF-től kölcsön vett euró milliárdokat át kellett váltani forintra, miután a magyar államnak alapvetően forint alapú kiadásokat kell finanszíroznia. Az ugyanakkor nem működik, hogy felveszünk 10-15-20 milliárd eurónyi hitelt, azt átváltjuk forintra, és hagyjuk, hogy az így keletkező 3-6000 milliárd forint szabadon elárassza a magyar gazdaságot."

Hát, amennyiben a kormány hülye (lett volna), és az IMF hitelt átváltja forintra, majd beleönti a gazdaságba, így lett volna (bár ilyen beleöntést mostanában láttunk az egykulcsos SZJA esetén, és az eredménye az évenként(!) mínusz(!) 500 milliárdon kívül maga a nagy nulla). A szomorú igazság sajnos az, hogy az IMF hitel egyharmadát betették devizatartaléknak az MNB-be, egyharmadával jóval kedvezőtlenebb kamatozású ugyancsak(!) devizahitelt váltottak ki, egyharmadát meg fel se vették.

Tanulság: nem szabad bedőlni bármilyen ökörségnek, pláne, ha az valamely blogon jelenik meg.

Unagig 2013.03.13. 18:20:25

Szegeny bankok, sztem szervezzunk nekik gyujtest

Blogger Géza 2013.03.13. 18:53:32

@komplikato: A kormányváltás óta 160 ezerrel többen dolgoznak.

_most_ 2013.03.13. 18:55:33

@Fejesrob: xd, nem lehet annyira zseniális és tévedhetetlen gazdasági szakértő mindenki mint Matolcsy György, aki igaz, hogy 2012-re 5% gdp növekedést jósolt, de ez még hibahatáron belül van.

Blogger Géza 2013.03.13. 18:55:57

@balage_81 reloaded: Természetesen a kormány érdeme, hogy nem szorolunk most rá az IMF-re. Mivel annál olcsóbb devizakötvénnyel tudjuk finanszírozni az országot.

s 2013.03.13. 19:05:58

@Blogger Géza: Mi van Gézám, ma te lettél az éjszakás. Az a kurva műszakváltás, mi? Nehezen szokja a szervezet.

_most_ 2013.03.13. 19:09:09

@Blogger Géza: jó, de te troll vagy, szerinted minden tökéletes, amit a kormány csinál :D

komplikato 2013.03.13. 20:01:27

@Blogger Géza: Hát persze. A sok tízezer megszűnt munkahelyen mi?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 23:11:17

@Blogger Géza: már megint hazudsz. ha hívő vagy, akkor lehet ez probléma, különben nyilván nem köpöd szemen magad. a "világgazdaság pénzbősége" nem a kormány érdeme. hogy rohadnál meg te hazaáruló görény.

Blogger Géza 2013.03.14. 07:04:32

@balage_81 reloaded: Picit frusztráltnak tűnsz. :) Hiába, az igazság fáj...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.14. 10:30:49

@Blogger Géza: bizony, fáj. hogy emberek pénzért eladják a hazájukat, az nagyon szomorú.

svájcifrank 2013.03.18. 22:06:46

Hú micsoda pörgés volt itt, azóta meg semmi.
Jól látható, hogy a nagy többség pártszimpátia alapján alkot véleményt, kevesen vannak akik a sablonokon túl is gondolkodnak.

Valaki jól összefoglalta már rögtön az elején a CIB mondandóját:
"korábban szarrá kerestük magunkat, most meg szopunk."

Mi ebben a tragédia ? Egy darabig megy a szekér aztán nem annyira. 2008-ban 25, 2009-ben 140, 2010-ben 157, 2011-ben 92 bankcsőd történt Amerikában.
A CIB pedig még csak be sem csődölt, csak fontolgatja a kivonulást. Ez csak nekünk újdonság, de ez tőlünk nyugatra mindennapos természetes dolog.
"Az Erste Bank az Európai Unióra szeretne koncentrálni, ezért eladja ukrán leányvállalatát"

"A Suzuki kivonul az Egyesült Államokból"

"A Yahoo kivonul Dél-Koreából"

Kit érdekelnek ezek a hírek ? Senkit. A cégek jönnek, mennek. Ez az üzleti élet. Befektetnek, terjeszkednek, aztán vagy bejön vagy nem.
Ha mennek, majd valaki átveszi a helyüket. Ennyi.

És ebből következik az 50%-os magyar részvétel a banki szektorban. A magyar bank nem vonul ki és főleg nem viszi ki a nyereséget. De nemcsak a nyereséget. Hanem a pénzt sem. A külföldi bankok például licensz díjakat állapítanak meg a leányaiknak amit költségként elszámolnak és annyi pénzt visznek ki amennyit akarnak, még adózás előtt.
süti beállítások módosítása