HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Na, ezért csökkent a GDP

2013.02.20. 17:21 arbitrum

Az [origo] cikke szerint 1000 milliárddal csökkent a lakossági deviza hitelállomány. Emlékezzünk, hogy 2010 környékén nemcsak azért volt sérülékeny a magyar gazdaság, mert magas volt az államadósság. Magas volt, de nem annyira, mint például Olaszországé. Mégis, a forint árfolyama nagy amplitúdóval lengett ki. Ennek - az államadósság mellett - a másik oka a magas privát eladósodottság volt.

Nyakig el voltak adósodva a vállalatok is, a magánszemélyek is. A GDP 80%-a felett volt az államadósság, és 120%-a felett a teljes állami és magán eladósodottság. Azaz, ha egy évnyi teljes jövedelmünket adósságtörlesztésre fordítottuk volna, akkor sem tudtunk volna minden hiteltől megszabadulni.

Azóta, láss csodát, a forint viszonylag stabil, a sorozatos kamatcsökkentések, és a jegybankelnök ezzel kapcsolatos negatív propagandája ellenére. A növekvő stabilitás egyik oka, hogy a magán szektor eladósodottsága csökken. Ez még akkor is igaz, ha - megérzésem szerint - az eurot a 278-280 körüli értéken számolhatták, nem a mostani 290-en.

Az adósságállomány csökkenésének egyik - jótékony - hatása az, hogy egyszer majd lehet többet fogyasztani vagy megtakarítani.

A másik, kevésbé jó hatása az, hogy azok, akik eddig törlesztettek, nem fogyasztottak. Márpedig, ha a lakosság ekkora összeget von ki a fogyasztásból, annak csak GDP visszaesés lehet a vége. Az is lett.

Azért kell Magyarországon exportorientált gazdaságpolitikát folytatni, mert a belső kereslet sokáig gyenge marad, hiszen még sokáig hiteltörlesztők lesznek a magyar háztartások. Aztán, ha elkezdenek egy keveset fogyasztani, akkor majd az állam törleszti az adósságát, és aztán kerülünk csak rá a csökkenő adók, még tovább növekvő fogyasztás önmagát erősítő pályájára.

A cikkben megjelenik a 90 napon túli tartozással rendelkező hitelek aránya. Jó lenne tudni, hogy ez darabra hány hitelt jelent. Azaz csökkenő hitelállomány mellett lényegében változatlan számú nem teljesítőről beszélünk, és csak az arányuk nő, vagy növekvő számú nem fizető devizahitelesről beszélünk. De ez sajnos nem derül ki.

Azonban ajánlom a figyelmükbe az egyik utolsó mondatot: "Régiós összehasonlításban Magyarország egyáltalán nem áll rossz helyen." Azért három éve ez nem pont így festett, a kilátásaink pedig még annál is durván borúsabbak voltak. A felépülés egy folyamat. Íme, ezen a fronton éppen jó irányba megy.

13 komment

Címkék: lakossági adósság

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr185094431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pjm 2013.02.27. 07:40:00

Hurrá, akkor minden rendben van!

Horváth Marcell 2013.02.27. 09:45:45

@pjm: sajnos még nem, de minden rendben LESZ ;)

Örülök ennek a blognak, csak így tovább! Ne csak a fizetett parasztvakító/hazudozó cikkek legyen a neten, hanem végre egy őket leleplező blog.

pjm 2013.02.27. 09:57:56

De tényleg, azt a húsz évet már csak kibírom, addigra a gyerekeim nyugdíját is meg fogják védeni!
Alig várom!

pjm 2013.02.27. 09:58:27

Ja : Hajrá Magyarország!

Horváth Marcell 2013.02.27. 10:11:19

@pjm: Tudom, hogy kiábrándult vagy (nem tűnsz fizetett kommentelőnek), de akkor most mindenki húzza le magát a vécén? Szerinted van most Fidesz alternatíva? Szerinted mi a megoldás?

Horváth Marcell 2013.02.27. 10:12:08

Ha tényleg csak kiábrándult vagy, mert nehéz helyzetben vagy, akkor pedig kitartást kívánok. Szorgalmas munkával viheti sokra ez az ország. Láttam, tudom.

pjm 2013.02.27. 10:21:31

Én nem vagyok kiábrándult, mert a magyar erre való. Soha nem tudott összefogni és a mutyi mindenhol rombol. Természetesen a mai kormányoldal erre baromira jól rájött és ki is használja. Sok sikert nekik. Nekünk meg marad a lehetőség, szépen itt hagyni ezt a szemétdombot. És ez nem elkeseredés, hanem józan következtetés. Aztán majd ha nem marad normálisan dolgozó ember, csak a létminimum alatt élők és a megélhetési mutyi politikusok akkor jöb el a kánaán. Aztán majd március 15-én hazajövünk megünnepelni az igazi nemzetközi szűklátókörűség ünnepét. Aztán gyerünk vissza, ahol embernek és normális állampolgárnak tekintenek akkor is, ha éppen nem ottani születésű vagy. Azért arra kíváncsi lennék, hogy szorgalmas munkával, kenőpénz és ogy, vagy ov képviselő támogatás nélkül hogyannyertél egyetlen pályáyzatot, vagy becsületes munkával tiszta számlás vállalkozást hogyan vittél sikerre...

pjm 2013.02.27. 10:23:51

A másik, hol lehet fizetett kommentelőnek jelentkezni? Én baromira tudnék 2-300 ezerért f@szkodni, az is munka és még pornózni sem kell...

Horváth Marcell 2013.02.27. 10:27:58

Feleslegesen minősíted magad ezekkel az írásokkal, de én megértelek.

A folyamatok lassúak. A morális mélység, amit érzel, a szoci kormányzás alatt alakult ki. Ezt 3-4 év alatt nem lehet megszüntetni, csak részben. Megértem, hogy itt akarod hagyni a "szemétdombot", de még ne add fel. A tárgyilagos mutatók (európai válság ellenére) mérsékelten javulnak. Ahogy Orbán nagyon jó irányba vitte 2002-re az országot, most is megtörténik ez, türelem. A személyes érzelmekkel nem kell törődni; Orbánt is én pökhendiségre hajlamos embernek tartom, és visszaéléseket követ el az ő kormánya is, de nincs alternatíva. Idő kell, amíg a gazdasági javulás a bőrön is érezhető lesz. Gyűlölettel, haraggal, kiábrándulsággal nem mész semmire.

svájcifrank 2013.02.27. 19:24:04

Nagyon jó írás. Én azon is mindig kiakadok, amikor számon kérik a GDP növekedést a mostani kormányon, pont azok akik lehetővé tették, sőt ösztönözték a svájci frank hitelt az országban és most pedig azon jajgatnak, hogy miért nincs növekedés, miközben 500 ezer család szív a devizahitel miatt, akiknek minden pénzét felemészti a megemelkedett törlesztőrészlet és még van pofájuk összehasonlítani bennünket Szlovákiával vagy Csehországgal, Szlovéniával, ahol azt se tudják mi a szar az a devizahitel.

szempontcsuzli 2013.02.27. 20:46:45

@pjm: ha igy latod akkor menj kulfoldre es maradj is ott

pjm 2013.02.27. 21:36:15

@Horváth Marcell: Kedves Marcell, a morális mélység az az Antall kormány alatt alakult ki, aztán a horn, majd az orbán 1.0 alatt kiteljesedett. SEMMIT nem tudtak, csak a vállalatokat tönkretéve ingyér beprivatizálni, majd külföldre eladni. Szóval MAradjunk abban, hogy egyik sem különb a deákné vásznánál.
@szempontcsuzli: így is lesz, légy nyugodt

szempontcsuzli 2013.03.06. 12:38:17

akkor lennek a legnyugodtabb ha magaddal vinned a barataidat is csicskanak kulfodre:)
süti beállítások módosítása