HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Gyüjtögetünk, mint a szorgos hangyák

2013.03.01. 11:21 arbitrum

Úgy tűnik, a válság tényleg meghozta a gazdasági rendszerváltást az emberek gondolkodásában. A korábbi hitelből történő fogyasztás kádári hagyománya egyelőre a múlté. Akik azt gondolnák, hogy mindez a külső kényszerek szüleménye, annak itt egy adat.

Rakétaként lőtt ki a magyarok betétállománya - mondhatnánk, ha fontosabb lenne az olvasottság a kiegyensúlyozott tájékoztatásnál. A tények szerint rekordot döntött a betétállományok nagysága. Az emberek elkezdtek takarékoskodni. Elkezdték megérteni, hogy az állami gondoskodásnak vannak korlátai, és az nem helyettesíti a magán megtakarításokat.

Az is látszik, hogy csökkenő reálbérek, magasabb infláció, magasabb adóterhelés mellett takarítottak meg ennyit az emberek. Írtam már arról, hogy ezzel párhuzamosan a hitelállomány is gyorsan csökken. Sőt, újabban a betétállomány magasabb, mint a hitelek értéke. 7700 milliárd betéttel szemben 7200 milliárd a hitelek állománya. Ez nem volt mindig így! Már csak a társadalomban való eloszlásukon kéne javítani.

Több megtakarítás, kevesebb hitel. Ennek az eredménye a kiskereskedelmi forgalom és a GDP csökkenése. Innen nézve nem akkora baj ez, mint amekkorára felfújják. Éppen ezért amikor Matolcsy György munkásságát értékeljük, érdemes árnyaltabban fogalmazni, mint azt most sokan teszik.

1 komment

Címkék: hitelállomány GDP betétállomány lakossági adósság

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr265111327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájcifrank 2013.03.02. 19:14:40

Szinte minden nap hallani, hogy Orbán vagy Matolcsy gazdaságpolitikája megbukott mert, hiába lett egykulcsos adó, az emberek nem költenek tehát nincs fogyasztás, nem nő a gdp. stb. stb.

Vagyis vissza kellene állítani a progressziv adózást, ha lehet akkor 48%-os kulccsal már 150 ezer forinttól felett.

Na ehhez, képest az emberek nem ugranak bele meggondolatlan hitelekbe, inkább takarékoskodnak, 1000 milliárd értékben államkötvényt vesznek, inkább készpénzért vesznek lakást és addig is félreteszik a pénzt.

Tehát nemcsak a hitelkínálat sincs a bankok részéről, de hitelkereslet sincs és ez nem a kormány bűne, hanem az emberek józan paraszti ésszel a lehető leglogikusabban gondolkoznak. Elő- vagy végtörlesztik hiteleiket és gyűjtögetnek.

A hitelezés akkor fog elindulni, ha a lakáshitelkamatok leesnek 5-6 %-ra és akkor aztán majd elindul a gdp is azonnal. Jó úton vagyunk efelé. Már nem sokat kell várni.
süti beállítások módosítása