HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Széteső Európa

2013.03.29. 11:14 arbitrum

Magyarországtól tavaly koháziós pénzek elvételét tervezte az EU azért, mert az ő - és csk az ő - számításaik szerint néhány tized százalékkal meghaladta volna a hiány a 3%-os határt. Francois Holande tegnap kijelentette, hogy Franciaország nem fogja elérni a 3%-os költségvetési hiányt. Kíváncsian várjuk az EU reakcióját.

Indoklásképen a francia elnök úgy vélte, hogy a megszorítások további folytatásával elveszne a növekedés reménye. Vagyis a választók úgy éreznék, hogy az a politika nem visz sehova, és akkor jönnének a szélsőségesek, és a széthulló Európa.

A francia elnök bizony igazat beszél. Már csak azért is tudnia kell ezt, hiszen ő is azok között volt, akik a növekedés reményét szétfarigcsálták például Görögországban, Írországban, Olaszországban, Romániában és még Magyarországon is. Azok között volt, akik követelték a hiány betartását a közös értékek és közös felelősség nevében. És azok között volt, akik végignézték, ahogy a szélsőségesek beássák magukat a reménytelenség dombjai közé.

Micsoda érték innen nézve, hogy a magyar társadalom túlélte a költségvetés rendbetételét! Micsoda érték, hogy sem nagy összeomlás, sem politikai széthullás nem következett be. Márpedig mi túlvagyunk a nehezén, Franciaország, és sokan mások még előtte állnak.

Olli Rehn nem fog válságtanácskozást tartani, nem fogja követelni, hogy függesszék fel a Franciaországnak járó EU-s forrásokat. A német kancellár sem fogja a közös értékekre figyelmeztetni Franciaországot.

Mi pedig csak hátra-hátra pillantunk a Balkán fele, mert eddig azt hittük, hogy az európai integrációval ettől a világtól akarunk megszabadulni. Most nézünk, hogy merre van kelet és merre nyugat. Azt hittük, hogy az „erősebb kutya” effektus kordában tartható a közös értékekkel. Mert ha nem, akkor mi értelme az integrációnak?

Ha elvész a hit a közös értékekben, akkor jönnek a szélsőségesek, és a széthulló Európa.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr115179372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájcifrank 2013.03.30. 13:40:58

kettős mérce , egyértelmű, de engem csak egy érdekel, hogy kivesznek-e bennünket a túlzott deficit eljárás alól, mert akkor végre vége lehet a fenyegetéseknek, hogy elveszik az uniós pénzeket, amiről oly kéjesen cikkezik a ballib média

svájcifrank 2013.07.09. 23:47:42

és megtörtént a csoda, és kivettek bennünket :)
süti beállítások módosítása