HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Végre nekünk jó a pánik

2013.03.12. 11:16 arbitrum

Pánik tört ki a forint piacán, gyengül, zuhan, majdnem 10 forinttal nőtt az euró árfolyama. De rossz mindez nekünk?

Az első jó hír, hogy alacsonyabb lett az infláció, mint azt várták, 2,8% a bűvös szám. Hét éve ez a legjobb érték. Remélem, elég alacsony ahhoz, hogy gazdaságélénkítési programokkal 3,5-4% közé lehessen feltornázni. Sokakkal ellentétben szerintem a 3-5% közötti infláció nem baj, sőt, kifejezetten jó. A növekedésnek mindenképpen jót tenne. A nagy különbséget az jelentené, ha az infláció végre nem a válság külső hatásai (pl. olajár emelkedés) miatt kerülne magasra, hanem a belföldi gazdaságélénkítés miatt.

A második jó hír, hogy a 300 forint körüli euró az exportnak kiváló motorja. Most kell a külföldieknek szerződéseket kötni, és fizetni, mert rengeteg forintot kapnak az eurójukért. Aztán már csak dolgozni kell. Azt nem állítom, hogy 320 Ft/€ árfolyamnál is ezt fogom írni, de 295-310-es árfolyam szerintem a magyar gazdaságnak jó. Ez a költségvetésnek drága, de biztos módja a gazdasági élénkítésnek.

Ha a hónap végén tényleg minden idők legalacsonyabb jegybanki kamatát érnénk el, és aztán folyamatosan haladnánk a túlzott deficit eljárás alóli kijövetel útján, akkor az év végére ismét kezdenének kigömbölyödni a magyar növekedési és export számok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr835129375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása