HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Nő a foglalkoztatottság

2013.03.28. 17:22 arbitrum

Az index.hu szerint nem történt semmilyen előrelépés a munkanélküliség kezelésében, és a foglalkoztatottak száma is messze van a csúcstól! Ha neve is lenne a cikk írójának, akkor megkérném, hogy ugorjon már el bármelyik Mekibe, mert a pult mögött álló szociológusok szívesen elmagyarázzák neki, hogy ez így nem igaz. Mégpedig azért, mert télen nem foglalkoztat a mezőgazdaság, az építőipar, nincsenek útépítések, kevesebb a közmunka, sőt, a még a turizmus is negyed fordulatszámon pörög.

Azaz a márciusi adatot a márciusival szabad összehasonlítani, az augusztusit, meg az augusztusival. Az alábbi diagramon ez látszik. Azaz idén a legrosszabb adatok is jobbak, mint 2010-ben a legjobbak. 2010 márciusa óta 90 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, nagyjából minden évben 30 ezerrel (forrás KSH)

Ráadaásul még a szezonalitás is nő, azaz 2010-ben nyáron 63 ezerrel több embert foglalkoztattak, mint télen, 2012-ben pedig 110 ezerrel többen dolgoztak nyáron, mint télen. Tehát, ha majd nyáron átlépjük 3 millió 950 ezres foglalkoztatotti létszámot, akkor majd mindenki örömódát zeng, hogy hirtelen soha nem látott magasságokban a foglalkoztatás. Nos mi akkor is tudni fogjuk, hogy valójában az még csak a szezonalitás hatása.

Igaz, ezek az adatok nem évi 100 ezerről szólnak, de azt tegyük hozzá, hogy az EU-ban alig vannak olyan országok, amelyek még egyáltalán tudják növelni a foglalkoztatást. A legtöbben, főleg a nagyobb államokban jelentősen csökken a dolgozók száma.

A munkanélküliség mindeközben nem csökkent, sőt, 4 ezer fővel nőtt. Ez egy lényeges pont: ha a munkanélküliség nem csökken, a foglalkoztatottak száma nő, akkor bekerül a munkába egy csomó olyan ember, aki korábban nem dolgozott. Ők az inaktívak. Ők korábban semmilyen statisztikában nem szerepeltek, mert feketén dolgoztak, vagy olyan kisgyerekesek, akik otthon maradhatnának még, de inkább dolgoznak, vagy korábban rokkant nyugdíjban részesültek, de ma már nem. A fontos, hogy ők eltartotti státusból munkavállalóiba kerültek. Ez a nagyon fontos folyamat! Az alábbi térképen látszik, hogy a régióban szinte a legalacsonyabb nálunk a foglalkoztatottak aránya (forrás: Eurostat). Ezen kell elsősorban változtatnia a kormánynak.

Fogl.arany.jpg


Összességében minden felépülési folyamat lassú, hiszen minden munkahely mögé meg kell teremteni a piacot. Ha nem az évi 100 ezres elvárást nézzük, hanem csak az adatokat nálunk és a szomszédainknál, akkor mi még elégedettek lehetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: munkanélküliség foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr915177287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása