HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Rekordon a biztonság

2013.03.20. 16:33 arbitrum

Rekordon az államadósság - írja több orgánum. Az a kérdés merül fel, hogy valójában elbuktuk-e az államadósság elleni harcot. Én három tényezőt mondok, ami abba az irányba mutat, hogy nemhogy elbuktuk volna, de elég jó állunk vele.

1. Az adósságot forintban tartják nyilván, de attól az még devizában van. Azaz, most gyengült a forint, a tehát a forintban nyilvántartott államadósság nőtt. Ez azonban csak annyit jelent, hogy ha majd erősödik a forint, akkor majd drasztikusan csökken az államadósság. Most se kell vele foglalkozni, és akkor sem kell majd, ezek nem valós folyamatok. Ugyanis akár a gyengülést, akár az erősödést nézzük, ezek nem realizált veszteségek, és nem realizált nyereségek. Ez csak az államadósság azon szelete esetében fontos, amit most adunk vagy veszünk. A többire nincs hatással.

2. Tavaly szeptemberben ez a ráta 78,6%-on állt. Ezt egy februári sikeres kötvénykibocsájtás követte,aminek a célja az volt, hogy következő bő egy évben fedezze a lejáró kötvényeket. Ez azt jelenti, hogy az ezután lejáró kölcsönök összege kétszer szerepel a hitelek között. Egyszer, mint a valódi kölcsön, egyszer pedig mint az azok fedezetére szolgáló jegybanki tartalék. Amikor ezeket kifizetjük, akkor minimum a szeptemberi szintre automatikusan visszakúszik az adósságráta.

3. Az államadósságot a GDP százalékában adják meg. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi csökkenő GDP automatikusan felfele kellett volna nyomja az adósság arányát, de nem magát a hitelként felvett összeget.

E négy tényező együtt mutat reális képet az államadósságról. Innen nézve az államadósság elleni harc nincs elveszítve, és ha majd egy év múlva 76-77% körül fog állni, akkor is fenntartásokkal kell fogadni a "Hirtelen nagyot zuhant az államadósság" típusú cikkeket. Ami jó hír, hogy egy évig az államadósság finanszírozása rendben van, vagyis rekordon a biztonság.

Szólj hozzá!

Címkék: államadósság

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr215150086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása