HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Mindezt miért?

2013.02.18. 19:43 arbitrum

Ha az ember a gazdasági életben mozog avagy ha ugyanerről a gazdasági életről az újságokat lapozgatva tájékozódik, akkor rá sem ismer. Ez a blog arra vállalkozik, hogy reálisabb, időnként talán kevésbé heurisztikus képet fessen Magyarország gazdaságáról.

A gazdaságban ugyanis minden ellenkező hírrel ellentétben a dolgok nem állnak olyan rosszul. A cégek élnek, hol jobban hol kevésbé virulnak, különösen azok, amelyek értelmes tevékenységet megfelelő színvonalon végeznek.

A belföldi piacok nem omlottak össze, a külföldiek ellenben kinyíltak. Az adózás kedvez a cégeknek. Habár válság van, az élet megy tovább. Drámai kivéreztetésről nem beszélhetünk.

A jó vagy jobb hírek elvesznek a félelmek, és a közhangulatot visszatükrözni akaró elemzői víziók tengerében. Pedig néha a jó dolgokat is lehet visszhangozni. Az eredményeket, bíztató jeleket is ki lehet mondani. Ez a blog egyik küldetése. Összegyűjti a magyar gazdaságból érkező jó híreket. Nem azért, mert elhinnénk, hogy csak ezek léteznek, hanem azért, mert szerintünk a dolgok végre nagyon jó irányba kezdtek el elmozdulni, és ezt is ki kell mondani.

A mostani gazdasági helyzetből szerintem úgy jöhetünk ki, ha az alábbi tényezőkre helyezzük a hangsúlyokat:

- inkább export, mint belső fogyasztás élénkítése

- inkább felhalmozás és hitel visszafizetés, mint hitelfelvétel

- inkább növekedés, mint árstabilitás

- inkább munkahelyteremtés, mint segély

- inkább fogyasztási adó, mint munkához kapcsolódó

Elemzéseinkkel azt mutatjuk be, hogy a fenti úton halad-e a gazdaságpolitika, és azt, hogy vannak-e ennek a politikának sikerei. Például egy pénzügyi szempontból rossz adat nem biztos, hogy reálgazdasági szempontból is rossz. A blog másik missziója épp ezért az, hogy bemutassa, nem minden fölött érdemes keseregni.

Harmadikként pedig közéleti villámlátogatásokat teszek olyan témák felé, amelyek végre egy öntudatosabb, vidámabb ország képét mutatják.

Meggyőződésem, hogy a 10-es években Magyarország lesz az európai sikertörténet. Az, hogy ezt most sokan nem így érzik a saját bőrükön, ne tévesszen meg senkit. Nincs olyan gazdaságpolitikai fordulópont, ami azonnal érezteti hatását. Nálunk sincs.

Attól még lehetünk, és leszünk is sikeresek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr685056723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása