HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

Könnyek közt keszkenőt rántunk integetésre

2013.02.26. 14:11 arbitrum

A héten távozik Simor András a jegybank éléről. Mivel a sajtó csak dicséri szakmaiságát, és elhallgatja hibáit, most vegyük elő a kritikus szemüvegünket.

Simor neve az utóbbi fél évben összeforrt a kamatcsökkentés ellenzésével. Ő volt az, aki már az első alkalommal azt állította, hogy 7%-ról, 6,75%-ra csökkenteni az alapkamatot maga az inflációs gyeplő megevése. Azóta hatszor csökkent az alapkamat, mégis, ma az inflációs kilátásaink jobbak, mint tavaly szeptemberben. Nemhogy nem szabadult el az infláció, de a kormány önkezűleg törte azt le a rezsicsökkentéssel. Az euró árfolyama 10-14 forintot emelkedett mindezalatt. Kérdés, hogy kamatcsökkentés nélkül mennyit emelkedett volna. Vélhetően nem sokkal kevesebbet. A forint tehát érdemben nem gyengült, az infláció nem lódult meg, sőt.

Ezzel szemben a vállalati hitelek kamata csökkent. Ha csökken a vállalati hitelek kamata, talán többen vesznek fel ilyen hitelt, akár beruházásra, akár termelésre. Olyan hitelt, amelyből gazdasági növekedés lehet. Világos persze, hogy a növekedéshez piacok is kellenek, nemcsak termelés, de mégis, minél olcsóbb a pénz, annál többet lehet belőle gazdaságosan használni. A gazdaság jelenlegi helyzetében minden számít, ami gazdasági növekedést teremthet.

Sok újságíró szerint olcsóbb lesz az államadósság finanszírozása az alapkamat csökkenésével. Ez nem ilyen egyszerű, például a megemelkedett árfolyam növeli, az alapkamat csökkenése csökkenti ezt a terhet. A vállalati hatása sokkal fontosabb lehet, ha kitart.

A kamatcsökkentésnek eddig csak az előnyét élvezte a gazdaság. Ennek ellenére senkiben fel sem merül, hogy Simor úr szakmai érvelésével valami baj van. Bár, ez lassan mindegy is lesz, könnyek közt keszkenőt rántunk integetésre.

345 komment · 1 trackback

Címkék: jegybank alapkamat

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr255106479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.27. 10:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feiticeiro 2013.02.27. 14:08:17

harom dolog van:

1.: biztos mondtak fentebb: meg az inflacios hatasra lehet varni, pl forintgyengulesen keresztul pl pesszimistabb hangulatban

2.: a hitelezesi kedv a csokkentestol meg nem lesz magasabb - ez is teny.

3.: ex post konnyu okosnak lenni, mindig (ugyanigy, csak azert mert a korso elment a kutra ketszer, nem biztos, h harmadszorra nem torik el). ex ante ez ugy nezett ki (es lehet,h a tomegmedia nem igy mondta, de a volt jegybankelnok igy gondolta), hogy valoszinuleg semmi pozitivat nem erunk el kamatcsokkentessel, de kockazatot vallalunk i) az inflacio erosodesere (reszben a forint gyengulesen keresztul) ii) az adossagfinanszirozas stabilitasara nezve (itt is van egy kozvetett forintcsatorna), bar nyilvan ez lehet, h olcsobb lesz (vagy nem).

Kis es valoszinutlen nyereseg vs magas kockazat a vesztesegre, ami lehet azert nagy is. Te felelos vezetokent mit mondanal? A nyereseg elmaradt, a veszteseg resze "nem jott be", hala ***nek, senki nem is akarja, h bekovetkezzen.

A posztiro nyilvanvaloan nem ert annyira a kozgazdasagtanhoz, de azert messze nem hulye, olvas ujsagot, ami jo es ertekes, nemtom miert kell gaz kommenteket irni... Simornak volt mas hibas dontese, jo lenne egy osszefoglalo egyebkent, sztm a szandek jogos, csak hat... sajnos nem jo a napi mediabol tajekozodni :/

s 2013.02.27. 14:10:22

@Myrath: Okos vagy, ülj előre. Várjál csak . . . nincs pad. Hoppá. Most látom, terem sincs. Sebaj, keresünk másikat. . . Izé . . . hogy is mondjam . . . nincs iskola. Itt vagy még? Ja, . . . aha . . . külföldön tanulsz? Persze, hol máshol. Legalább faterodnak volt ennyi esze.

dimitrij 2013.02.27. 14:16:43

@feiticeiro:

az, hogy tud írni és nem funkcionális analfabéta nem ok az örömre... az, hogy egy nem a szakmájába vágó témában poszot ír, az elég bátor dolog, hogy azt nem szakmaiság, hanem politikai preferencia indukálja, az meg már erősen problémás.

Ezténírtam 2013.02.27. 14:35:08

Csak néhány dolog:

1. A kamatvágást már akkor meg kellett volna csinálni, amikor felfutott a devizahitelezés, ahogy ezt sok környező ország megtette. Az, hogy ennek most milyen hatása lesz, szerintem senki nem tudja, mert mostanában senki nem csinált még ilyet, hogy gyengülő saját deviza mellett kamatot csökkentsen, ilyenkor kamatot szoktak emelni.

2. Amikor az ország finanszírozási költségeiről vitatkozunk, vegyük figyelembe, hogy ha lett volna olcsóbb IMF-hitel (aminek jobb a kamata, mint ahogy most finanszírozzuk magunkat), akkor egyrészt gúzsba kötötték volna OV-ék kezét, amit láthatólag nem szeretnek, másrészt meg nem lehetett volna meghozni egy csomó olyan intézkedést, amit lehet nem szeretni, de a célját és jogosságát nehéz vitatni (tranzakciós adó, percadó stb.)

3. Ez a gagyi offshore-ozás egy nagy kamu és jól írta valaki, hogy csak a hülyéket hergelik vele. Az offshore-számlákon leadózott és tisztességesen megkeresett pénzek vannak, amihez senkinek semmi köze (egyébként mivel lenne jobb, ha a tulajdonosa otthon tartaná a szekrényben, nem tökmindegy???). HA viszont bűncselekményből származó pénzeket tart valaki külföldi számlákon, akkor először el kell ítélni jogerősen egy itthoni bíróságnak és utána Svájc vagy bárki KI FOGJA ADNI az adatokat most is, mert erre vonatkozóan vannak államközi egyezmények, bűnözőket senki nem fog pártolni, ez most is működik.

dimitrij 2013.02.27. 14:42:32

@Ezténírtam:

1. komoly államtartási hiány mellett érdekes lett volna a csökkenő alapkamat... de ez akadémikus fejtegetés.

2. a tranzakciós és percadó, meg a többi szektroiális adó egy dologra volt jó, az elhibázott gazdaságpolitika egyes hatásainak mérséklése. mind a célja, mind a jogossága erősen kérdéses, ahogy azok kivitelezése is. ezek mindegyik olyan lépés, ami rövid távon segített az államháztartási hiány - és csak az - lefaragásában, de közép távon nagyon komoly károkat okoz. ráadásul az általad említettek bújtatott forgalmi típusú adók, ahol az ezek bevezetésével járó népszerűtlenséget egyes piaci szereplők nyakába kívánták varrni, több-kevesebb sikerrel. tehát a módszer a lehető legalpáribb...

malanya 2013.02.27. 14:48:19

"A kamatcsökkentésnek eddig csak az előnyét élvezte a gazdaság."

Igen? :D Akkor jó, nincs semmi baj :D most már Simor nélkül düböröghet a magyar gazdaság :DD nem kell tovább fikázni, lesz nektek Matolcsy csúcszseni közgazdász :D a forint mai árfolyama is biztos a tegnapi kamat csökkentés hatására erősödött ma :DD Jaaaa, dehogyis az eurózóna szar teljesitménye miatt gyengül a forint :DD jaj, jaj ezt mindig elfelejtem

Ezténírtam 2013.02.27. 14:53:49

@dimitrij:

1. az államháztartási hiánnyal kellett volna kezdeni valamit, és vágni a kamatot, mint pl. Csehországban vagy Lengyelországban, akkor nem lett volna ez a baromi idegen magas devizában történő eladósodás.

2. Azt biztos tudod, hogy az egész világ küzd azzal az USA-tól kezdve, hogy a gazdagokat hogy lehetne megadóztatni, ami nagyon nehéz, mert akinek sok pénze van, az általában okosabb az állami bürokráciánál is, vagy legalábbis meg tud fizetni jó szakértőket. Mik azok a szolgáltatások, amiket azért a gazdagok (és a cégeik) jóval nagyobb tételben vesznek igénybe, mint a szegények? Többet enni nem bírnak, ruhát nem itthon vesznek meg hajót sem... A pénzügyi és a telekommunikációs szolgáltatásokat viszont jóval többet használják (különösen a gazdagok által tulajdonolt cégek, gondolj bele).

Persze a tökös lépés az vagyonadó bevezetése lenne, de ez kb. olyan, mint az egykori kommunista ügynökök felfedése valamilyen módon... El kell fogadnunk, hogy ezek a dolgok ebben az országban soha nem fognak megtörténni...

s 2013.02.27. 14:59:04

@Ezténírtam: Elárulom, öreg, a nagy titkot. Két kulcsos szja. orbán mester pedig választhat. Vagy a bevezetésébe bukik bele, vagy a bevezetés elmulasztásába.

Ezténírtam 2013.02.27. 15:07:29

@dimitrij: ja, még annyi, hogy az, hogy kinek mit akarnak a nyakába varrni, nem gazdasági kérdés...

Szerintem azért profi és egyúttal nagyon undorító is ez a kormány, mert Magyarországon a legjobban (azt nem tudom megítélni, hogy objektíven mennyire jól, mert máshol nem éltem huzamosabb ideig, így nem követtem a napi politikát) űzi ezt a tömegdemokrácia nevű sportot, ami szerintem két fő tényezőből áll:

- A szegényeknek, akiknek nem fontos a pénz (nyilván ezért is szegények, mert ha boldogulni akarnának, erőlködnének), nyomatják ezt a nagyon gáz kommunikációs trükkhalmazt, hisztit, rákenjük, hibáztatjuk, pökhendieskedünk stb. dolgot

- Aki meg gazdag vagy az akar lenni, annak próbálnak valamivel jobb gazdasági körülményeket teremteni, bár ezt nem mondják, csak vagy rájön valaki, vagy nem. Azért az egykulcsos adón a jól keresők sokat nyertek, eva maradt, van kata stb., a pénzügyi szektort próbálják szorongatni, ami nem könnyű, de azért ami előtte volt, az már nagyon a ló másik oldala volt, stratégiai megállapodást kötnek a legnagyobb cégekkel, próbálják szélesíteni a finanszírozási lehetőségeket (még ha ezért oda is kell adni 1-2 baltás gyilkost néha), szóval nem olyan rossz ez talán, bár az a baj, hogy a gazdaságpolitikát mindig csak legkorábban 5-10 év távlatából lehet megítélni...

Ezténírtam 2013.02.27. 15:10:19

@s: nem jó az, mert az embereket a jövedelemtermelésre kell ösztönözni, okosabb, ha a fogyasztást adóztatjuk. Most gondolj bele, ha valaki nem tanult és egy lusta senki, elmegy mondjuk postásnak és keres 100e ft-ot bruttóban, egy másik meg tanult és dolgozik, mint az állat, és keres 500e ft-ot bruttóban, miért fizetne arányosan több adót? Szerintem az nagyon igazságtalan...

Ezténírtam 2013.02.27. 15:11:47

@s: ja, és ráadásul mit csinálsz azokkal, akiknek igazán sok a pénze? Azok nincsenek bejelentve és nem fizetnek szja-t sehol a világon, viszont a pénzükkel azért variálnak meg telefonálni is sokat szoktak (főleg a cégeik...)

dimitrij 2013.02.27. 15:19:16

@Ezténírtam:

1. persze, lefaragni az államháztartás hiányát majdnem olyan egyszerű, mint a vagyonadó. a baj az, hogy egyik mögött sincs politikai akarat, mert az népszerűtlen... 2010 után is csak úgy sikerült, hogy a felelősséget más nyakába próbálték igen európai módon varrni. egyébként várom az ötleteket, hogy miként kellene csökkenteni, a valahogy eléggé tág kör. :)

2. a fogyasztási adókkal kapcsolatosan az a gond, hogy még a munkabér utalást és hiteltörlesztést is sikerült ilyetén módon megadóztatni, ez annyira igazságos, hiszen a gazdagnak nincs hitele, akinek meg van, az vélhetően nem a gazdag.

nem a pénzforgalmat, hanem a spekulációs célú pénzmozgásokat kellett volna, nem azt, ami mindenkit érint, ahogy azt több ország meg is tette.

vagyonadó kapcsán pedig ahogy fent is írtam, nem lesz, mert nincs mögötte politikai akarat, ahogy az ügynökakták sem lesznek nyilvánosak, és ahogy az EU/IMF páros sem fog beleszólni a gazdaságpolitikába, de még csak belelátni sem, mert akkor nem lehet a zavarosban halászni. ebben a kérdéskörben az oligarcháink kérlelhetetlenek. :)

s 2013.02.27. 15:22:55

@Ezténírtam: Mert több pénze van. A hiányzó bevételt a fogyasztás különbözőségéből nem lehet behozni. Nem eszik annyival többet. Mást fogyaszt, tehát az áfa valamennyit behoz, de nem annyit, mint kellene. Egyébként az egy kulcsos szja híve vagyok. Csak nem most kellett volna bevezetni. Mert most egy csomó olyan adót kell mellé behozni, ami jobban agyonüti a gazdaságot, mint a két kulcsos szja. Erre lenne egyszer megfelelő alkalom, de most ez egy elhibázott lépés volt. Látszik is elég jól.

dimitrij 2013.02.27. 15:26:34

@Ezténírtam:

1. ez addig megy (parasztvakítás), míg ki nem alakul a kognitív disszonancia a többségnél, mert amit magyaráznak nekik, hogy van, meg amit a két szemükkel látnak egyre kevésbé van fedésben, nyílik az olló. utána vagy passzív lesz az illető, vagy éppen protest szavazó lesz belőle. jó a teljes médiafölény, csak idővel kontra-produktívvá válik...

2. amit az alacsony SZJA-val adtak, annak a sokszorosát el is vették más formában. ráadásul azok a rétegek, akik értik is, hogy mi történik, meg tehetősek, azok vagy egzisztenciálisan függnek a kormánytól, vagy nem. ha nem, akkor igen kevéssé valószínű, hogy egy ilyen, az elején elhibázott koncepcióra újra igennel szavaznának... ha értik a folyamatokat, akkor vélhetően alig várják, hogy egy olyanra szavazzanak, akinek a programja értelmes, felépített, látnak benne fantáziát. (vajon ki képes ilyenre? :P )

akit meg egyik fél sem győzi meg, az vagy koccol külföldre, diplomája van, beszél legalább egy idegen nyelvet stb., és esetleg nincs, vagy olyan korúak a gyermekei, hogy meg tudja tenni, az menni fog. vagy marad a passzív tartományban...

s 2013.02.27. 15:29:17

@Ezténírtam: Nem mondtam, hogy nincs áfa. A tőke jövedelmekre is megmarad a kamat adó. A luxus vagyontárgyak után is kell adót fizetni. Csak az a fontos, hogy a luxus kategóriát pontosan lőjük be. Nem szeretném, ha a 72 m2 lakás után havonta 20000 huf-t kellene fizetni, de gondolom más sem. Továbbá, hogy az 1347 éves Opel Ascona után kellene bármennyit is fizetni.

Ezténírtam 2013.02.27. 15:51:55

@dimitrij: most azért próbálgatják lefaragni, csak ez nagyon nehéz dolog, és ha nem vagy közalkalmazott (gondolom, te sem az vagy), nem tudod magad beleélni a helyzetükbe. Ezek az emberek PONT AZÉRT mentek közalkalmazottnak, mert 0 a bizonytalanságtűrésük és hisztérikusan ragaszkodnak a munkahelyükhöz, teljesen beszűkült tudatállapotban...

Azért azt nem vitatod, hogy bár igaz, hogy a munkabért meg a hiteltörlesztést is adóztatják (az előbbi néhány 100e ft, az utóbbi néhány 10e ft jellemzően), ez nem vethető össze egy működő milliárdos cég pénzmozgásával, ami naponta utal több millió forintot... Ne a lakosságban gondolkodj, ezek az adók nem ott jelentenek nagy összeget, hanem ezeknél a cégeknél.

Az a baj, hogy nem tudjuk, melyik a jobb, ha a mi saját kis oligarcháink kavarják a szószt, vagy ha a tapintatlan IMF, mert ők aztán pont sz@rnak kismillió szempontra, ami pedig ebben az országban nagyon fontos...

A második kommentedre:

De látod, hogy NEM, mert még mindig ez válik be, nem alakul ki a kognitív disszonancia... És ezt jól érzi OV, hogy ezek az emberek nem is fognak SOHA elkezdeni gondolkodni, mert akkor meg kéne tagadni korábbi énjüket...

Az nem igaz, hogy elvették, mivel nem tudjuk, hogy ha mondjuk nincs bankadó, több munkahely marad-e meg a szektorban stb. Az a baj, hogy az intézkedések következményei csak akkor lennének értékelhetőek, ha lenne egy alternatív valóság, ahol meg lehetne vizsgálni, hogy az intézkedések nélkül mi történik, de ilyen sajnos nincs...

Értelmes program pedig látod, hogy NINCS, most már minden ellenzéki és nemtudommilyen erő előállt, ezek vannak és kész...

A külföldre menetel egy külön hosszú téma, ezt az ajtót ne nyissuk ki, de röviden erről az a véleményem, hogy ha nem jól helyettesíthető a szakmád (tipikusan orvos, mérnök, informatikus), akkor leginkább mosogatni mehetsz...

2013.02.27. 15:55:42

@veracity: "Tegnap, valami kard nevű blogból a timargabor simán kitiltott, amint észlelte, hogy a liberális céljait rombolják a hozzászólásaim."

A Kard a fidesztől eléggé jobbra pozicionált, messze nem liberális. Amúgy meg ne csodálkozz, a taknyot mindenhonnan lepucolják, sehol sem kívánatos.

s 2013.02.27. 15:59:54

@veracity: "Én inkább más bankban lettem volna jogszakértő!"

Csak hát egyik sem akart alkalmazni. Ne keseredj el, veracity. Ott van a rengeteg tüzéptelep, a sok éhes kutyával. Lesz munka, szőlő, meg lágy kenyér . . .

s 2013.02.27. 16:01:38

@Borenbukk: Dehogynem számít. Ha alacsonyról indulsz, esetleg fel sem érsz.

Ezténírtam 2013.02.27. 16:02:13

@s: nem tudom, nehéz dolog ez, hogy mit mikor kell bevezetni... Szerintem cél volt az is, hogy mindenki nagyon akarjon dolgozni és akkor hátha kicsit több lesz a munkahely is vagy fene tudja... A tranz. adó és a percadó fogyasztási alapú és igazságos, ezt szerintem nehéz vitatni.

Szerintem ez a kormány az unortodox hülyeséget arra érti, hogy bizonyos intézkedéseket (egykulcsos SZJA, kamatvágás, bankadó, költségvetési hiány csökkentése) pont kontraciklikusan vezet be. Válságban a jövedelemadót és az alapkamatot emelni szokás, a bankokat segíteni, hogy hitelezzenek, a költségvetési hiányt pedig a korábbi megtakarítások terhére elengedni és önteni a pénzt a gazdaságba (mondjuk erre nem volt lehetőségük, mert nem voltak korábbi megtakarítások). Szóval ki tudja, mi lesz ennek a vége, egyelőre nagy baj nincs, igaz, nem javultak a mutatók...

A luxusadó/vagyonadó mindig nagyon érzékeny kérdés, az USA-ban van ingatlanra és jó magas, nálunk is van valami minimális autóra és ingatlanra is, nem tudom, a nem szerves fejlődés miatt szerintem nehéz ezt helyén kezelni (gondoljatok bele, hogy pl. sok faluban rokkantnyugdíjasok 150 nm-es emeletes házakban laknak, akik 90 előtt viszonylag jól kerestek, ezekkel mit lehet kezdeni???), de valamit tenni kell, mert ez a kettészakított ország sem valami, ezalatt azt értem, hogy sokan irreálisan jó körülmények között élnek - és főleg sajnos a szegény vagy lecsúszott rétegek...

Myrath 2013.02.27. 16:17:14

@s:

Miközben 2012-ben végig vásárolták a külföldi befektetők a magyar állampapírokat, tekintet nélkül a hazai és európai problémákra, ám 2012 ősze óta nem emelkedett az általuk birtokolt állomány, sőt az elmúlt hetekben folyamatosan esik. Az üzenet egyszerű: ezen a szinten már nem érdekli öket annyira a magyar állampapírpiac. Továbbá, a forint is folyamatosan inkább gyengülő trendben van az elmúlt év ősze óta. A két folyamat együtt valószínűleg arra utal, hogy az 5% alatti hozamszint már kevés lesz a külföldi befektetőknek, ennyiért nem hajlandóak egyelőre bevállalni további magyar kockázatot. Ez azt jelezheti, hogy a további magyar kamatcsökkentési próbálkozások könnyen megfenekelhetnek.

dimitrij 2013.02.27. 16:17:28

@Ezténírtam:

persze, le akarják faragni, mert ki akarnak kerülni a túlzott deficit eljárás alól, mert az a kohéziós csapok elzárásával fenyegeti őket, rajtuk keresztül a gazdasági holdudvart.

de, vitatom az intézkedések jogosságát, nem csak a lakossági, de a vállalati szektorban is. több oka van, az egyik az, hogy a rakás, komoly iparűzési egy egyéb adónemben sokat fizető cég külföldre fogja vinni a számláit, esetleg magát a vállalkozást is, másrészt mert a többi barkács megoldáshoz hasonlóan itt sem készültek el a hatástanulmányok, az intézkedés hatására meg fog változni a bázis, így kevés lesz az így beszedett adó, emelni fogják, újabb adókat kell kivetni, harmadrészt mert szerintem ocsmány dolog egy adó bevezetésekor azt a felet felelőssé tenni, akinél a megadóztatott dolog kezelődik. a magas áfáért sem a pék felelős, ugye egyetértünk? :)

ne démonizáljuk az IMF-et, legalább olyan jól tudod, mint én, hogy az IMF nem ír elő dolgokat, csak a kormány által vállalt intézkedések hatásait vizsgálják. természetesen nem egy hímzőegylet, akinek a szociális megfontolások az erőssége, de ez általában a megszorító csomagok esetén a mindenkori kormányokra is igaz. az IMF és az EU távol tartása egy célt szolgál, leplezni a trükköket, fenntartani a zavaros politikai és gazdasági környezetet, a szándékosan otthagyott kiskapukat...

nehéz közvélemény-kutatások alapján valós képet alkotni. ráadásul a recessziós időszak elején vagyunk, megjósolhatatlan, hogy milyen lesz a hangulat 14 hónap múlva. az is nagy kérdés, hogy a permanens kampány milyen hatással lesz az emberekre, illetve, hogy mit hoz még a világgazdasági klíma változása.

eléggé el lett véve a nyugdíjpénztári megtakarítások 97%-a, emelkedett az ÁFA, megugrott az infláció, recesszióba fordult a gazdaság, nő az energiahordozók ára, a 10%-os rezsicsökkentés hatásai egyelőre csak sejthetőek, de közép távon az is inflációt szül, másodlagos hatásként, csökken a fogyasztás... és ez egy gyorsuló, öngerjesztő spirál. :(

a magam részéről várom az értelmes programot, van rá 12-13 hónapja a pártoknak, hogy a kedvemben járjanak. :)

érdekes dolog, több ismerős dolgozik szakmunkásként külföldön és magasabb életszínvonalat biztosít a családjának, mint amire én képes vagyok... nem szakmunkásként. elsőre talán nem opció a "mosogatás", de ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor néha mégiscsak az. :(

s 2013.02.27. 16:21:35

"Szerintem cél volt az is, hogy mindenki nagyon akarjon dolgozni és akkor hátha kicsit több lesz a munkahely"

Ha mindenki nagyon akar dolgozni, attól nem több munkahely lesz, hanem nagyobb munkanélküliség. Mert az ugye az elhelyezkedni nem tudók, de akarók aránya. (a számláló jobban nő, mint a nevező) Több munkahely a piaci fellendülésből lesz (az most nincs, mert a külső piacok, elsősorban Németország nem vesz fel terméket), vagy pedig a nagyon célirányos, nagyon tuti fejlesztésekből, amikor valóban eltalálják azt a termékcsoportot, amit el lehet adni.

Rajtunk nem segít az, amit a FED csinál, kár is annyira igyekezni a másolásban. Az USA belső piaca bárkit képes megmenteni, talán még magát az USA-t is. Ott lehet locsolni a pénzt. Az európai válságkezelés más alapokra van helyezve. Nem azt mondják, hogy felejtsünk el mindent, majd később mindent megadunk, csak adjátok ide a lóvét, és felpörgetjük a gazdaságot. A fizetőeszköz elinflálása a megtakarításokat is hazavágja, nem csak az adósságot. Merkel mást csinál - szerintem igaza van. Azt mondja, oké, ennyi adósságot csináltunk, ennyi megtakarítás van, ezt most lerendezzük, beleadjuk a munkát, amit kell, aztán továbblépünk. Sokan kritizálják emiatt - Soros is - , de be kell látni, nem lehet mindent holnap visszafizetni. Holnap meg azt mondani, inkább fizetnék holnap után. Egyszer eljön az igazság pillanata. Tehát inkább tartok eurót, mint dollárt megtakarításként. Bár az igazat megvallva ingatlant tartok és aranyat.

s 2013.02.27. 16:23:44

@Myrath: Mindenki látja, hogy mi a pálya. Bár sokan nem hajlandóak erről tudomást venni.

shiatsu 2013.02.27. 16:30:32

2008 októberében Simor szerint a magyar állam nagyon közel volt a csődhöz. Állítása szerint az IMF hitel felvétele a pánik megelőzéséhez kellett.

Pedig elég lett volna ha Simor az év első felében törvényi kötelezettségét betartva megfelelő mennyiségű eurót vásárol (az akkori cirka 230 forintos áron).
Ezt őméltósága bizony elmulasztotta.
Felettébb váratlan módon ezt elfelejtette megemlíteni az általa elkövetett hibák között.

s 2013.02.27. 16:33:28

@shiatsu: Ha tudom, hogy el fogok esni, inkább ki sem kelek az ágyból.

Az utólagos bölcsesség egzakt tudomány.

s 2013.02.27. 16:34:34

@shiatsu: matolcsynak szerintem hosszabb listája lesz. Ezt abból gondolom, hogy már most hosszabb.

Myrath 2013.02.27. 16:36:54

Szerintem rossz az a fajta gondolkozásmód, miszerint Mo-nak mindenképpen produktumot kell előállítani, termelni kell. Nem hiszem, h az lesz a járható út, mivel egyrészt rettenetesen le vagyunk maradva mind a hatékonyság, mind pedig a nyersanyagok terén, illetve most már a képzett magyar munkaerő is kiszivárgott innen.
Ha hatékonyabbak leszünk, kevesebb munkaerő kell ezt írod is. 7mrd ember szükségleteit 1mrd megtermeli.
A szolgáltatás vonalán kéne nekünk elmozdulni, annak minden szegmensét koncepciózusan preferálva, vagyis a turizmus, gyógyászat, sport....minden.

snorbi 2013.02.27. 16:37:01

"minél olcsóbb a pénz, annál többet lehet belőle gazdaságosan használni"

Akkor adjuk ingyen!

s 2013.02.27. 16:42:21

@Myrath: Képzett munkaerő a szolgáltatáshoz is kell. Sőt, ahhoz kell csak igazán.

Ezténírtam 2013.02.27. 16:45:17

@dimitrij: szerintem az itthon kereskedő cégek nem fogják külföldre vinni sem a székhelyüket, sem a bankszámlájukat, mert az nagyon macerás, és ezt ők is tudják

Nem lehet tudni, hogy az IMF pontosan milyen, mert hajlamosak azért ők is hol így, hol úgy viselkedni, hol engedékenyek, hol nem annyira...

Az, hogy mennyi pénzt lopnak el pontosan miből, kik kapják a kohéziós pénzeket stb. nem lehet tudni, mert se az ellenzék, se a sajtó nem nagyon beszél erről, csak homályos célozgatások vannak...

Az infláció megugrása azért kicsit túlzás, szerintem nem kell bedőlni mindenféle riogatásnak, mert ha felmegy 5-ről 6-ra az még nem megugrás...

Nem lesz értelmes program, ne félj, egyszerűen nincs rá alkalmas párt vagy bárki

Csak kérdés, hogy hajlandó vagy-e sz@r munkát végezni kicsit több pénzért, mert azért ez is fontos

shiatsu 2013.02.27. 16:54:19

@s: beszélsz itt közhelyeket, csak azt felejted el h Simornak kötelessége lett volna minimum a rövid lejáratú adósságnak megfelelő euró mennyiséget bespájzolni...

Itt és most Simorról van szó, nem Matolcsyról:
nol.hu/lap/hetvege/lap-20090321-20090321-2
nol.hu/gazdasag/eles_biralat_suranyitol_az_mnb_fele

2013.02.27. 16:56:20

@snorbi: Majdnem erről van szó. Inflációgerjesztés a cél, ez egy erősebb gazdaságban jól jövedelmezhet, pl az USA-ban, de Mo-n inkább az a veszélye hogy elszabadul az infláció.

dimitrij 2013.02.27. 17:01:43

@Ezténírtam:

majd ha a legnagyobb vevőik, beszállítóik ebbe az irányba terelik őket, akkor fogják, nem csak a sajátjukat, de még a munkavállalóikét is, csomagban. vagy a másik opció, hogy a nemzetközi porondon játszó bankok hazai fiókjaiban nyithatnak majd külföldi számlát...

elég pontosan lehet tudni, hogy milyenek, bár tény, hogy egy 200 milliós ellen-kampánynak nem fognak örülni. :)

a sajtó működése elég érdekes, a nagy kereskedelmi médiumok jelenleg politikailag korrektek, de ha úgy érzik komoly esély van a kormányváltásra, nincsenek a frekvencia miatt fenyegetve egzisztenciálisan, akkor váltani fognak... a közmédia bepucsított, kiszolgálják a kormányt, a jobboldali sajtó pedig teljesíti a feladatát.

van kb. 3 sajtóorgánum, ami ezekkel szembe megy, és annyi. lehet nem tudja mindenki, hogy hol kell keresni, de aki akar utána tud járni sok mindennek. itt vissza is csatolnék az előbbire, ha közeledik a kritikus pont, akkor a médiában is nagy változások lesznek, ami katalizálja majd a folyamatokat.

egy új szakasz elején vagyunk, szerintem megugrás, ráadásul fentebb már vázoltan milyen tényezők drive-olják még azt, nagy az esély rá, hogy növekvő trend alakul ki. érdemes megnézni a maginfláció értékét... nem véletlen, hogy áfacsökkentést lebegtettek egyes termékekre már pár napja. :)

ja, ha ez axióma, akkor nem vitázom. :) nekem a H és H egyes tanulmányai jók, vitaindítónak legalábbis.

kezdetben lehet szar. idővel alakulhat...

Facehugger 2013.02.27. 17:01:59

Amilyen az ország, olyan a kormány, olyan az agitprop. Ezt a blogot is megérdemeltük, meg a többit is.

Ezténírtam 2013.02.27. 17:05:33

@s: természetesen a legfontosabb tényező ahhoz, hogy többen dolgozzanak, az az, hogy több munkahely legyen, de ezért a kormány sokat nem tud tenni...

Azért korlátozottan máshol is alkalmazták, pl. Németországban a válság elején a roncsprémium miatt nem esett vissza a kulcsfontosságú autópiac

Ezténírtam 2013.02.27. 17:07:05

@Myrath:

A szolgáltatás vonalán kéne nekünk elmozdulni, annak minden szegmensét koncepciózusan preferálva, vagyis a turizmus, gyógyászat, sport....minden.

Ezzel teljesen egyetértek, nem tudunk termelni, itt senki nem hajlandó annyi pénzért dolgozni...

s 2013.02.27. 17:07:23

@shiatsu: Tudom. Elhiszem. Csak éppen erre a fasz se gondolt. A Lehman úgy ment tönkre, hogy ha két héttel előtte ezt bekonferálod nekik, simán kiröhögnek. Mert évekig nem ez volt a menet. Van egy olyan paraméter is, hogy mire számíthatsz normális körülmények között. Extrém esetekben extrémen szar forgatókönyvek is megvalósulhatnak. matolcsy a józan számítás szerinti eshetőségeket sem veszi tekintetbe. Tudom, erről majd hat év múlva beszélünk. Amennyiben megérjük, persze.

s 2013.02.27. 17:17:26

@Ezténírtam: "természetesen a legfontosabb tényező ahhoz, hogy többen dolgozzanak, az az, hogy több munkahely legyen, de ezért a kormány sokat nem tud tenni"

Így van. Annál furcsább, hogy viszont ezt elvállalták. Úgy képzelem a dolgot, hogy matolcsy jön-megy az országban és egy munkahely teremtő varázspálcával és munkahelyeket teremt. (csak vicceltem, a baj az, hogy ők nem) Igaz, a munkahelyek teremtése érdekében a kormány nem sokat tehet, ellene viszont annál többet. Most úgy néz ki, hogy ezeket a lehetőségeket egytől egyig meg is ragadják (nem köllene), mert az oktatásban bemutatott ámokfutást nehezen lehetne másként értelmezni.

A németek is csináltak faszságokat ijedtükben, ki nem. A lényeg, mára felhagytak az ilyesmivel és kurva keményen arra koncentrálnak, hogy a korábban a túlköltekezésre épülő gazdaságot annak összes bajával együtt megfelelően kezeljék, tehát még véletlenül sem a betegséget kiváltó ismételt túlköltekezéssel.

shiatsu 2013.02.27. 17:20:08

Az a gáz h a cikkíró még annyi fáradtságot sem vett h guglizzon egy kicsit a témában s az alapján összegyűjtse h mi az amit Simor tényleg elcseszett.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.27. 17:27:27

Az inflációs célkövetésnél érdemes arra figyelni, hogy tavaly év elején mennyivel nőtt a rezsi (állami infláció-növelés) és idén mennyivel csökken (állami infláció-csökkentés). Vagyis a kormány a rezsin keresztül elég jól szabályozta az inflációt, hogy az a céljainak megfeleljen.

dimitrij 2013.02.27. 17:30:52

@Myrath: 5-6 irányt kellene megálmodni, közösen (teljes politikai elit => nemzeti minimum program), amire ráfekszünk (oktatástól, felsőoktatástól kezdve), és azt 15-20 éves időhorizonton végrehajtani, olyan témákban, amihez jók az ország adottságai (nem rizs vagy narancstermesztés).

a baj az, hogy erre igény lenne ugyan a lakosság részéről, de politikai okok miatt kivitelezhetetlen.

Ezténírtam 2013.02.27. 17:31:02

@dimitrij:

"majd ha a legnagyobb vevőik, beszállítóik ebbe az irányba terelik őket, akkor fogják, nem csak a sajátjukat, de még a munkavállalóikét is, csomagban. vagy a másik opció, hogy a nemzetközi porondon játszó bankok hazai fiókjaiban nyithatnak majd külföldi számlát..."

csakhogy a legnagyobb vevőik a magyar emberek és a magyar kisvállalkozások, akik nem fogják erre terelni őket, mivel Magyarországnak gyakorlatilag nincs exportja

"elég pontosan lehet tudni, hogy milyenek, bár tény, hogy egy 200 milliós ellen-kampánynak nem fognak örülni. :)"

Azért néha engedékenyebbek, néha kevésbé, és eléggé védik a "nyugati" cégek érdekeit

a sajtó működése elég érdekes, a nagy kereskedelmi médiumok jelenleg politikailag korrektek, de ha úgy érzik komoly esély van a kormányváltásra, nincsenek a frekvencia miatt fenyegetve egzisztenciálisan, akkor váltani fognak... a közmédia bepucsított, kiszolgálják a kormányt, a jobboldali sajtó pedig teljesíti a feladatát.

A közmédia mindig kiszolgálja a kormányt, tőlük kapják a fizetést. Van azért baloldali-liberális sajtó még bőven, de valamiért nem kerülnek nyilvánosságra a "nagy visszaélések", aminek két oka lehet: 1. nincsenek 2. ők is cinkosok

"van kb. 3 sajtóorgánum, ami ezekkel szembe megy, és annyi. lehet nem tudja mindenki, hogy hol kell keresni, de aki akar utána tud járni sok mindennek. itt vissza is csatolnék az előbbire, ha közeledik a kritikus pont, akkor a médiában is nagy változások lesznek, ami katalizálja majd a folyamatokat."

Senki nem jár utána semminek és senki nem kíváncsi semmire, pont ez a buta tömeg manipulálásának a lényege.

"egy új szakasz elején vagyunk, szerintem megugrás, ráadásul fentebb már vázoltan milyen tényezők drive-olják még azt, nagy az esély rá, hogy növekvő trend alakul ki. érdemes megnézni a maginfláció értékét... nem véletlen, hogy áfacsökkentést lebegtettek egyes termékekre már pár napja. :)"

Te is tudod, hogy a megugrás az lenne, ha hirtelen 5 helyett 10 % lenne az infláció, 1-2%-os emelkedést nem éreznek meg a tömegek.

"ja, ha ez axióma, akkor nem vitázom. :) nekem a H és H egyes tanulmányai jók, vitaindítónak legalábbis."

Látod, nem értetted, amit írtam. A HH, meg Bokros meg a több hasonló karakterű srác nagyon jófej emberek, én rájuk fogok szavazni valamelyikre, DE ezeknek fogalmuk sincs a tömegdemokráciáról, annak a mozgatórugóiról, működéséről. A csürhe cirkuszt akar, arcoskodást, melldöngetést, beszólogatást, el tudod képzelni, ahogy Bajnai kiáll és olyanokat mond, amiket OV például az évértékelőn? Én nehezen...

kezdetben lehet szar. idővel alakulhat...

s 2013.02.27. 17:36:37

@dimitrij: Narancs és rizsa. Ezt azért jól telibe kúrtad. Freud most ismét megdicsőült, bár erre talán nem is számított az öreg.

Ezténírtam 2013.02.27. 17:39:08

@s: azért az oktatás átalakítása sem fekete-fehér. Szerintem az alábbiak abszolút támogatandók:
- általános és középiskolák állami kézbe vétele és mindegyik ugyanannyi pénzből gazdálkodjon, vagyis egy budai általános iskola ne 10-szer annyiból, mint egy mátészalkai
- a felsőoktatásban be kell vezetni mielőbb a lehető legmagasabb tandíjat és semmiféle állami költségtérítést nem kell adni

A munkahelyteremtésnek a legjobbat az tesz, ha az állam garantálja, hogy rengeteg ember fog nagyon kevés pénzért dolgozni, és ha nem, akkor az állam vállalja, hogy agyonlöveti őket (lásd Kína).

Ahogy fentebb írta @Myrath, szerintem is mi inkább prémium területeken tudnánk kitörni, mint pl. egészségügy, nyugdíjasok ápolása (igen, németeké), prémium mezőgazdaság (kertgazdálkodás), turizmus. Ezekhez viszont mosolygó emberek kellenek, amit az állam nem tud kikényszeríteni...

s 2013.02.27. 17:40:34

@Távmunkás: Persze, legyen minden ingyen. Akkor - 1000% az infláció. A megvalósult kommunizmus, vagy még inkább pattintott kőkorszak. Csak éppen ezt a faszom se akarja. Mindennek ára van, és az a legkevésbé sem hatósági ár.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.27. 17:47:08

@s: Van egy olyan tippem, hogy ez is komoly vitapont volt az IMF-tárgyalásokon, mert Romániában is az egyik fő IMF-követelés a hatósági árak eltörlése volt.

Ezténírtam 2013.02.27. 17:49:11

@dimitrij:

"a baj az, hogy erre igény lenne ugyan a lakosság részéről, de politikai okok miatt kivitelezhetetlen."

Valójában, és ezt lehet vitatni, de a lakosság legnagyobb részének a legfőbb igénye a biztonság és az, hogy egy relatíve nem megerőltető munkahelyről épp elég pénzt keressen ahhoz, hogy megéljen. És ezeket a tömegeket szörnyű nehéz motiválni arra, hogy bármi is másként legyen...

dimitrij 2013.02.27. 17:50:44

@Ezténírtam:

"csakhogy a legnagyobb vevőik a magyar emberek és a magyar kisvállalkozások, akik nem fogják erre terelni őket, mivel Magyarországnak gyakorlatilag nincs exportja"

persze, egy Tesco, Auchan vagy Audi, Suzuki beszállító valószínűleg diktálni fog a multicégnek, te sem gondolom komolyan. :)

"Azért néha engedékenyebbek, néha kevésbé, és eléggé védik a "nyugati" cégek érdekeit"

így is lehet értelmezni, meg úgy is, hogy nem akarnak újabb Argentin példát, védik a kihelyezett hitelüket. én is ezt tenném a helyükben...

"A közmédia mindig kiszolgálja a kormányt, tőlük kapják a fizetést. Van azért baloldali-liberális sajtó még bőven, de valamiért nem kerülnek nyilvánosságra a "nagy visszaélések", aminek két oka lehet: 1. nincsenek 2. ők is cinkosok"

2010-től a kormányt, az előtt leginkább a politikát... az új médiatörvény ebben is minőségi ugrást hozott. addig a parlament alá volt rendelve, egész pontosan a többség alá, most közvetlen orbán alá...

a médiatörvény pedig kiváló eszköz arra, hogy megregulázzák az ellenséges médiumokat, néha ugyan a bohózat kategóriájába süllyed a dolog, de megy a regulázás. senki nem engedheti meg magának, hogy kimaradjanak az állami megrendelésekből, illetve az egyre erősödő gazdasági holdudvar hirdetéseiből. egyszerű ez, mint a lapostányér.

"Senki nem jár utána semminek és senki nem kíváncsi semmire, pont ez a buta tömeg manipulálásának a lényege."

nincs valós oknyomozás, kb. egy évtizede, lehet régebb óta... vagy talán sose volt igazából. ennek oka az, hogy a politika a sajtóra is rátelepedett, jól felismerve, hogy az a "negyedik hatalmi ág". pár blog és két hírportál képez csak kivételt, de ez is több, mint a semmi.

"Te is tudod, hogy a megugrás az lenne, ha hirtelen 5 helyett 10 % lenne az infláció, 1-2%-os emelkedést nem éreznek meg a tömegek."

nem, én azt tudom, hogy abban a fogyasztói kosárban, ami a többséget érinti áfa csökkentés várható. ebből az is nyilvánvaló, hogy a megugrott inflációt így fogják kezelni. még egyszer: megugrott inflációról írtam, szándékosan.

"Látod, nem értetted, amit írtam. "

szerintem kegyed ment félre... én ugyanis arról írtam, hogy a következő 12-13 hónapban fog eldőlni, hogy én kinek adom a szavazatom, hogy a többség mit tesz, az nem volt a hozzászólásom tárgya. még arról is beszéltem, hogy van egy jól körülhatárolható réteg, aki hozzád hasonlóan ezekre fog szavazni, akik képesek legalábbis gazdasági értelemben releváns programot letenni. hogy ez mire elég, az egyik másik kérdés, de én nem erről írtam.

"el tudod képzelni, ahogy Bajnai kiáll és olyanokat mond, amiket OV például az évértékelőn?"

ő nem, de találhat a formálódó koalíció, aki képes a csürhét megszólítani, alternatívát teremteni orbánékkal szemben. idő még van rá... és ha az eddigi tendencia marad, nem jön gazdasági fordulat, akkor egyre nő az esély arra, hogy nem hagyományos értelemben, demokratikus eszközökkel távolítják el őket. közel 4 millió ember él a létminimum környékén...

dimitrij 2013.02.27. 17:52:25

@s: vannak jó pillanataim, na. :)

dimitrij 2013.02.27. 17:54:54

@Ezténírtam: ez így van, de a számukra optimális környezetet (biztonság, nyugalom stb.) egy növekvő gazdaság biztosítaná. :) ahhoz meg kell egy koncepció, amit politikai ösztönöktől és akaratoktól független...

s 2013.02.27. 17:55:42

@Ezténírtam: A második sornál úgy sejtettem, hogy némileg elszakadtál a realitásoktól. A közepén már teljesen bizonyos voltam benne.

Elmondom az én véleményem az oktatásról. Kicsit hasonlít az szja-ra. Tandíj párti vagyok, mert a magasabb iskolázottság annak kedvez elsősorban, aki azzal rendelkezik. Viszont ennek a mértéke, és a bevezetés ideje teljes mértékben el van hibázva. Ugyanis a magasan képzett emberek száma egy országban nemzetstratégiai kérdés. Egyszerűen nem hagyatkozhatunk arra, hogy lesz annyi ambíció, pénz és energia, hogy ebből mondjuk a megfelelő számú biológus, vegyész, villamosmérnök, stb. kijön. Ha nem akarunk egy végletesen elmaradott és lepusztult országgá válni ebből a szempontból, akkor erre költeni kell, méghozzá az adókból, mi másból.

Az agyonlövéses módszertől nem idegenkedem annyira, bár én a puskacső kimeneti nyílásánál szívesebben látnék inkább politikusokat.

s 2013.02.27. 18:02:54

@Távmunkás: Világos. Normális ember nem is érti, miért kellene a hatósági ár. Az IMF más, működő országokból származó adófizetői pénzeket osztogat szét. Ezt nyilván nem költheti faszságokra, mert menten szétrúgnák a valagát. Praktikusan ez azt jelenti, hogy megszűnne egy tőkeerős pénzalap, ami a bajba jutott országok megmentését hivatott szolgálni. Most mindenki döntse el, hogy az IMF egy nagy geci vagy nem az. Mindenesetre nem egy kereskedelmi bank, meg nem is a Templeton, akik viszont valóban a maximális profitra hajtanak. Persze mi hülye fejjel inkább nekik akarunk tartozni.

Ezténírtam 2013.02.27. 18:07:58

@dimitrij:

kezd durván elnyúlni :D

"persze, egy Tesco, Auchan vagy Audi, Suzuki beszállító valószínűleg diktálni fog a multicégnek, te sem gondolom komolyan. :)"

Nem, de válasszuk ketté. aki termel (Audi, Suzuki) egy csomó kedvezményt kap más oldalról, ezért nem fog külföldre települni. Aki forgalmaz (Tesco, Auchan), az pedig nem megy külföldre, mert senki nem vesz szívesen (a lakosság) külföldi cégtől napi szinten semmit, bizonytalan az ellenőrzés, garancia stb.

"így is lehet értelmezni, meg úgy is, hogy nem akarnak újabb Argentin példát, védik a kihelyezett hitelüket. én is ezt tenném a helyükben..."

Nem az a kérdés, hogy mi mit tennénk (én már rég eladattam volna a köcsög görögökkel Krétát, aztán az árából törlesszenek), de az, amilyen mértékben be akarják biztosítani a hitelüket, lehet, hogy nem a legjobb megoldás Magyarországnak...

"2010-től a kormányt, az előtt leginkább a politikát... az új médiatörvény ebben is minőségi ugrást hozott. addig a parlament alá volt rendelve, egész pontosan a többség alá, most közvetlen orbán alá..."

Ugyan, ez előtt is pont így volt, csak most azok az emberek az ATV-ben ülnek. És ez mindig így is lesz, amíg lesz államilag fenntartott közmédia, amit mondjuk én elsőnek zárnék be.

"a médiatörvény pedig kiváló eszköz arra, hogy megregulázzák az ellenséges médiumokat, néha ugyan a bohózat kategóriájába süllyed a dolog, de megy a regulázás. senki nem engedheti meg magának, hogy kimaradjanak az állami megrendelésekből, illetve az egyre erősödő gazdasági holdudvar hirdetéseiből. egyszerű ez, mint a lapostányér."

Ha fontos lenne, külföldi blogokról is meg lehetne oldani, csak nem fontos...

"nincs valós oknyomozás, kb. egy évtizede, lehet régebb óta... vagy talán sose volt igazából. ennek oka az, hogy a politika a sajtóra is rátelepedett, jól felismerve, hogy az a "negyedik hatalmi ág". pár blog és két hírportál képez csak kivételt, de ez is több, mint a semmi."

Nem oknyomozás nincs, hanem igény a tömegek részéről. Láttál már te pl. tüntetést azért, hogy adják ki az ügynöklistákat? Milyen dolog már ez, hogy nem tudhatjuk, kik voltak az előző rendszer kémei???

"nem, én azt tudom, hogy abban a fogyasztói kosárban, ami a többséget érinti áfa csökkentés várható. ebből az is nyilvánvaló, hogy a megugrott inflációt így fogják kezelni. még egyszer: megugrott inflációról írtam, szándékosan."

Meg hallottam ÁFA-növelésről is bizonyos tételeknél, persze, az infláció nem annyira jó, de egyelőre korántsem nagy probléma szerintem.

"szerintem kegyed ment félre... én ugyanis arról írtam, hogy a következő 12-13 hónapban fog eldőlni, hogy én kinek adom a szavazatom, hogy a többség mit tesz, az nem volt a hozzászólásom tárgya. még arról is beszéltem, hogy van egy jól körülhatárolható réteg, aki hozzád hasonlóan ezekre fog szavazni, akik képesek legalábbis gazdasági értelemben releváns programot letenni. hogy ez mire elég, az egyik másik kérdés, de én nem erről írtam."

Természetesen semmire nem lesz elég, ezért nem lesz program se, tök fölösleges ezzel szenvedni. Abból az 5%-ból, aki képes lenne gondolkodni, elmegy a fele szavazni, ami 250e szavazat...

"ő nem, de találhat a formálódó koalíció, aki képes a csürhét megszólítani, alternatívát teremteni orbánékkal szemben. idő még van rá... és ha az eddigi tendencia marad, nem jön gazdasági fordulat, akkor egyre nő az esély arra, hogy nem hagyományos értelemben, demokratikus eszközökkel távolítják el őket. közel 4 millió ember él a létminimum környékén..."

Nincs ilyen ember, ha lenne, rég előállt volna szerintem.

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, nagyon messze vagyunk még attól, az a 4 millió ember 23 éve a létminimum környékén él és nem is nagyon törekszik többre, legyünk őszinték... Senki nem fog itt senkit eltávolítani, mert ez az egész politika meg állami ügyek meg ilyesmi - valójában senkit nem érdekel. Nem tudom, mi kéne, hogy felemelje a fejét a nép, de az tuti, hogy az elmúlt 160 évben semmi olyasmi nem történt, ami megütötte volna a fájdalomküszöböt... Utoljára 1848-ban lett elege elég embernek ahhoz, hogy valami komoly változást követeljen és tegyen is érte. 56-ban kb. 5-6 ezer ember, ha csinált valamit, azóta meg talán ha 5-ször voltak olyan tüntetések, ahol legalább 200 ezer ember volt (ami még mindig csak a lakosság 2%-a!!!)

s 2013.02.27. 18:17:39

Mondok jobbat. Szerda van. Pénteken fog beszélni az új jegybank elnök. Senki, bazdmeg, senki nem tudja két nappal előtte, hogy ki a faszom lesz az, de úgy mégis. Az euró most 295 és 296 Huf közt mozog. Mire ez a nagy titkolózás. Hétfőn úgyis kiderül. Vagy nem? A rendőrség ismeretlen tettes ellen fog nyomozni, amikor bottal üthetjük a devizatartalék nyomát? orbán fél? Nem meri két nappal előtte bekonferálni a személy nevét? Melyik telibebaszott európai országban divat ez még rajtunk kívül? Na, basszátok ki a falábam, ez most már inkább Albánia, mint bármi más. Bár inkább Kelet-Timort mondtam volna.

dr yetee 69 2013.02.27. 18:18:42

@MACISAJT: Hiányoztál,Zsolti,ez kötelező téma?Jött papir a Habonytól?Remélem,munkaidőben nyomulsz!

dr yetee 69 2013.02.27. 18:20:44

@3dom'f'speech: Igazából Orbán is ezt teszi,akkor ő is hazaáruló?

Ezténírtam 2013.02.27. 18:21:33

@s: a bevezetés idejéről mindig lehet vitázni, az unortodoxia, ha még nem jött volna rá mindenki, azt jelenti, hogy bevezetünk olyan dolgokat, amiket konjunktúrában kellene, aztán meglátjuk.

Szerintem rosszul priorizálsz a nemzetstratégia kérdéseket illetően, szerintem a sorrend:

- Ne támadjon meg minket külső ellenség, aki el tud pusztítani (ezt a NATO-ba való belépéssel jórészt letudtuk)
- Ne törjön ki polgárháború, és ne öljék meg egymást az emberek, na és ez a pont érdekesebb, mert kik robbanthatnak ki zavargásokat? Akik sokan vannak... Meg persze ők sokan is tudnak szavazni...

És kik vannak sokan? A nyugdíjasok, ezért az ő kedvüket mindenképpen keresni kell...

A szegények falun magas rezsivel, ezért az ő kedvüket is keresni kell...

És kik vannak kevesen és kiket gyűlöl az amúgy is ostoba többség zsigerből (a DIPLOMÁS tapasztalataim szerint bizonyos körökben szitokszó)? A felsőoktatásban tanulókat...

Ezténírtam 2013.02.27. 18:23:56

@s:

"Pénteken fog beszélni az új jegybank elnök. Senki, bazdmeg, senki nem tudja két nappal előtte, hogy ki a faszom lesz az, de úgy mégis."

Mert senkit nem érdekel ebben az országban, szerintem az emberek 90%-a azt gondolja, hogy a jegybankban jegyet lehet venni... :D

s 2013.02.27. 18:32:54

@Ezténírtam: Ezek nettó baromságok, ha meg nem sértelek vele. A nyugdíjasok kedvét nem keresheted működő gazdaság nélkül, mert csak azt lehet elosztani, amit megtermeltünk. A hatékony termelés viszont csak jól képzett munkaerővel lehetséges, tehát igenis kellenek a diplomások, mert a brazil gépsor nem hoz sokat. Egy valamire való vezetés ezért nem a hangulatok alapján mozog, hanem az objektív tények figyelembe vételével dönt. Ebből látszik, hogy a fidesz gyenge. A népszerűségre hajtva elveszíti a hosszú távú nyerés lehetőségét. Így már csak idő kérdése, hogy bukik, viszont sajnos mi vele bukunk. A történelmi lehetőségek elszalasztása nem tolerálható hiba. 2010-ben a fidesz olyan lehetőséget kapott, amit előtte szinte senki. Egy ekkora lapot baszott el visszavonhatatlanul.

s 2013.02.27. 18:38:52

@Ezténírtam: Lenézed az embereket. Te ezt megteheted minden következmény nélkül, de orbán nem.

"s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz."

François Villon
(Faludy György fordítása)

Ezténírtam 2013.02.27. 19:00:27

@s: te szerintem nem ebben az országban élsz, hanem Svájcban....

"A nyugdíjasok kedvét nem keresheted működő gazdaság nélkül, mert csak azt lehet elosztani, amit megtermeltünk."

Úgy tűnik, annyira mégiscsak működik a gazdaság, hogy már megint találunk pénzt újabb és újabb nyugdíjemelésre...

"A hatékony termelés viszont csak jól képzett munkaerővel lehetséges, tehát igenis kellenek a diplomások, mert a brazil gépsor nem hoz sokat. Egy valamire való vezetés ezért nem a hangulatok alapján mozog, hanem az objektív tények figyelembe vételével dönt. Ebből látszik, hogy a fidesz gyenge."

Ezt semmi nem bizonyítja, mert a hatékony termeléshez stratégia is kell, sőt, gyakran az fontosabb. De mivel az úgysincs, ezért tökmindegy. Miféle VALAMIRE VALÓ VEZETÉSRŐL BESZÉLSZ??? Ezek nem gyengék, hanem olyan gerinctelen férgek, akik szellemi fogyatékosotokat szórakoztatnak... Nem a legjobb munka.

"A népszerűségre hajtva elveszíti a hosszú távú nyerés lehetőségét. Így már csak idő kérdése, hogy bukik, viszont sajnos mi vele bukunk. A történelmi lehetőségek elszalasztása nem tolerálható hiba. 2010-ben a fidesz olyan lehetőséget kapott, amit előtte szinte senki. Egy ekkora lapot baszott el visszavonhatatlanul. "

Ezek spekulációk, lehet, hogy a nép szívesen fogja ezt a szart enni akár 40 évig is... Történelmi lehetőségek, ugyanmár... Az emberek többséges egy hitelszerződést nem volt képes elolvasni, amit aláírt, miféle történelmi lehetőségekről beszélsz...

"Lenézed az embereket. Te ezt megteheted minden következmény nélkül, de orbán nem."

Senkit nem nézek le, csak levonom a megfelelő következtetéseket abból, amit látok. Orbán nem teheti meg??? Te miről beszélsz? Most fog majd csak igazán belehúzni a majomparádéba, kapkodhatod a fejedet, majd csak figyeld... Ebben az országban mindig a buták kegyét kell keresni és mindig azokra kell fogadni, az a tuti nyerő

_most_ 2013.02.27. 19:12:00

hét majd meglátjuk milyen lesz a következő jegybankelnök, az az érzésem vissza fogjuk még sírni Simort.

pimpalini 2013.02.27. 19:16:33

Függetlenül attól, hogy ki milyen párton áll, s ki mekkora "gazdasági szakértő" itt (érdekes módon a blogszférában annyi, de annyi gazdasági szakértő van, hogy csak na, de valahogy ez nem tükröződik az ország helyzetében...:))), azt el kell ismerni, hogy Simor egyáltalán nem volt jó jegybankelnök.
Nemzetközi összehasonlításban a második legrosszabb jegybankelnöknek titulálták a minap.

Arról már nem is szólva, hogy még jegyeket sem árult...:)

déjá vu39 2013.02.27. 19:17:13

@percenként százhuszat verő gumibot: "Nem jött be semmi abból amit jósolgatott, nem tette meg amit megtehetett volna a devizahitelek elburjánzása ellen."

Bocs, hogy szólok: A devizahitelek még az előző jegybankelnök (J.Zs) alatt "burjánoztak el."

pimpalini 2013.02.27. 19:18:07

@s:

Villont szeretem, igazi bohém gazfickó volt.

dimitrij 2013.02.27. 19:28:51

@Ezténírtam:

"Nem, de válasszuk ketté. aki termel (Audi, Suzuki) egy csomó kedvezményt kap más oldalról, ezért nem fog külföldre települni. Aki forgalmaz (Tesco, Auchan), az pedig nem megy külföldre, mert senki nem vesz szívesen (a lakosság) külföldi cégtől napi szinten semmit, bizonytalan az ellenőrzés, garancia stb."

aki szolgáltat, az könnyedén megy külföldre, pláne, ha az anyavállalat nem is hazai. ezek jó része egyébként holding struktúrában működik, ráadásul a beszállítók egy jó része is határon túli. aki termel, ráadásul külföldre, annak meg pláne releváns opció.

felhívnám a figyelmed, hogy az EU-ban vagyunk, vannak határok, de ilyen kérdésekben alig.

"de az, amilyen mértékben be akarják biztosítani a hitelüket, lehet, hogy nem a legjobb megoldás Magyarországnak..."

lehet, de ez egy alku. más opciót kell választani, meggyőzni az imf-et, vagy az eu-t, ha ez nem megy, akkor más forrást keresni. de a kampány kicsit erős... sőt, nem is olyan kicsit. :)

"Nem oknyomozás nincs, hanem igény a tömegek részéről. Láttál már te pl. tüntetést azért, hogy adják ki az ügynöklistákat? Milyen dolog már ez, hogy nem tudhatjuk, kik voltak az előző rendszer kémei???"

egyik sincs, maradjunk annyiban. ha lenne, akkor idővel lenne rá igény is. ha pl. a kermédiák foglalkoznának ilyennel. harapja kígyó a farkát helyzet...

"Meg hallottam ÁFA-növelésről is bizonyos tételeknél, persze, az infláció nem annyira jó, de egyelőre korántsem nagy probléma szerintem."

több tényező együtt hatása ezt fogja várhatóan eredményezni, de ne legyen igazam. csak aza baj, hogy elég reális ennek az esélye.

"Természetesen semmire nem lesz elég, ezért nem lesz program se, tök fölösleges ezzel szenvedni. Abból az 5%-ból, aki képes lenne gondolkodni, elmegy a fele szavazni, ami 250e szavazat..."

program lesz, van egy fővárosi viszonylatban 20-25 %-nyi réteg, aki érteni fogja azt. ráadásul a programot nem értő protest szavazókkal együtt ez meghatározó erő is lehet. mondjuk kellene hozzá médiafelület, azzal meg nem állnak túl jól, de a fidesz negatív kampánya idővel kontra-produktívvá válik, megteszik azt a szívességet, hogy magukat nullázzák le számos társadalmi csoportnál. és ahogy írtam, ez egy öngerjesztő folyamat, ha esély van a buktatásra, akkor lesz forrás, felület, támogatás eddig nem várt helyekről (kermédia stb.).

"Nincs ilyen ember, ha lenne, rég előállt volna szerintem."

hogy tele legyen a plakátjaival az ország? ugyan már... :)

"ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, nagyon messze vagyunk még attól, az a 4 millió ember 23 éve a létminimum környékén él és nem is nagyon törekszik többre, legyünk őszinték..."

ok, ez jogos, csak a 4 millióból másfél lassan éhezik. a oktatás átalakítása halva született, a vidéki emberek azt látják, hogy nem ők, hanem sógorok és komák kapják a földeket 20 évre, a közösségi közlekedés haldoklik, az állami cégek kifizetőhelyek, a helyi politikusok zöme "zsigamarcell", az országos politikusok meg pláne.

túl sok társadalmi csoport lett megsértve, túl sok olyan intézkedés történt, ahol szembe kerültek olyan társadalmi csoportok egyes tagjai, akik egy családot is alkothatnak. és az embereket baromira frusztrálja, ha sikerpropaganda van, de eredmények nincsenek.

nem a mostani felmérések eredményéből kell kiindulni, azok félrevezetik az embert, ha a válaszadók több, mint fele nem mondja meg a véleményét.

vargánya 2013.02.27. 19:40:23

@pizzaboy: "... de (Simor) alapvetően azt tette amit megkövetelt a "haza"."
Talán találóbb lenne, hogy ...amit megkövetelt a GAZDA

Ezténírtam 2013.02.27. 19:54:04

@dimitrij: ahogy korábban írtam, szerintem a lakosságnak mindenki hazai cégen keresztül árul, a termelő cégek meg nem mennek el az adókedvezmények miatt

Nagyon elfogult vagy, azt gondolod, hogy nem a FIDESZ érzi a legjobban a viszonyokat és az embereket is túlértékeled, nincs itt semmiféle 20-25%. Amit meg a többiről írtál, az pont így van 23 éve, most se rosszabb, se nem jobb...

szempontcsuzli 2013.02.27. 19:56:35

Offshore hazaarulo Simor a legtobb penzt kereso jegybankelnok ALL OVER the world, remelem ciprusig meg sem all a buzerans

nu pagagyí 2013.02.27. 20:04:27

Kissé önellentmondóra sikerült az írás.
Ha jól értem Simor hibája a blog írója szerint az, hogy most amikor a kormány csökkenti az inflációt nem akar további kamatcsökkentést.
Eddig pont ezért nem volt, mert a kormány eddig növelte az inflációt, az ezévit oedig még nem tudjuk. A rezsicsökkentés most indult, de figyel kb. 3-400 milliárdnyi költségvetési lyuk, aminek a szokott szinvonalon történő megoldása elviheti a rezsicsökkentés hatását.
A kormány egyébként hálás lehet Simornak, ő nem emelte a jegybanki kamatot a duplájára, mint annak idején Járai, pedig ez a kormány számolatlanul szórja a pénzt hülyeségre. Nagy hülyeség lehet, mert nagyon titkolják hova tűnik a Bajnaiékét meghaladó költségvetés. Laikus számára csak annyi biztos, hogy látható dolgokra egy buznyák sincs.

g0d 2013.02.27. 20:07:28

@szempontcsuzli: igazi orbángutáni hozzászólás volt. tudod mi a baj azzal amit leírtál, hogy a sok fidesz közeli offshore cég miatt simor már nem jutna be ciprusra. ráadásul nem tudom rémlik-e de pont a nedves vezető és sleppje támadásainak köszönhetően hazahordta a pénzét. az aki pedig elhiszi, hogy a jobboldalon nincs offshore az vagy ostoba vagy pedig szimplán hazudik, bértroll, bayerzsolti, stb...

valamint nem hiszem, hogy a világ bármely országában ennyire undorító kampány indul egy leköszönő jegybank ellen mint magyarországon. mert az ugye úgy elegáns ha rúgunk rajta még egyet távozás előtt. szerencsére ez is csak próbálkozás maradt, mert egy újabb koncepciós perhez még a jobbik sem volt hajlandó a nevét adni.

komplikato 2013.02.27. 20:09:07

"Nemhogy nem szabadult el az infláció, de a kormány önkezűleg törte azt le a rezsicsökkentéssel."

Eddig a pontig picit kételkedtem benne, hogy a posztolónak lehet némi igaza, de itt megértettem, hogy igény se volt rá! :D

komplikato 2013.02.27. 20:12:05

@s: "A nyugdíjasok kedvét nem keresheted működő gazdaság nélkül, mert csak azt lehet elosztani, amit megtermeltünk."

Ja, ilyesmik nem zavarnak, hogy már most is kb. a 2/3-a van csak fedezve a nyugdíjaknak és a nem vicces kérdés a maradékot honnan veszik el? Avagy ki hiszi el, hogy az államkötvény "nem-hitel" jó része nem ilyesmire van elszúrva?

nu pagagyí 2013.02.27. 20:12:11

@Ezténírtam: Mindenki tudja már, hogy a Mekk mestert buktatják felfelé. A gazdaságot sikerült három év alatt reménytelen recesszióba juttatnia, most újabb kihívásokra szomjazik.

dimitrij 2013.02.27. 20:22:16

@Ezténírtam:

ahogy írtam nem elmennek, csak olyan pénzügyi szolgáltatót választanak, amelyik nem fizet tranzakciós illetéket itt. maradjunk a témánál, ne kalandozzunk el. :)

hasonló folyamatok mellett csak idő kérdése és jönnek a roaming szolgáltatók, akiknek a díjszabása olcsóbb lesz a hazai szolgáltatókénál, ez talán olyan analógia, ami alapján érteni fogod miről beszélek.

nem elfogult vagyok, hanem reális. arról írok már egy ideje, hogy a közvélemény-kutatások megnyeri a fidesz minden felmérés alkalmával, de ezek a felmérések egyrészt félrevezetőek lehetnek, 45-60% nem ad választ a kérdésekre, másrészt egy cirka 1,5 - 1,8 milliós, magas választási hajlandóságú csoport, aki a fideszt preferálja. a fidesz ennek a csoportnak a mozgósítására képesebben, esetleg pár százalékot lehasítani a jobbiktól. lehet nagyon tudják mit kell ezeknek mondani, de nem képesek aktivizálni a bizonytalanokat, rejtőzködőket. más politikai formáció képes lehet erre.

nincs 20-25%? ember, az együtt 15%-on áll a medián szerint, vélhető, hogy a rájuk nyitott értelmiségi körökben ez megüti a 25%-ot.

"Amit meg a többiről írtál, az pont így van 23 éve, most se rosszabb, se nem jobb..."

aham... :)))

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:30:02

Máli néni kérdezi vidékről: A Simonnak tényleg obsort cégei vannak?

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:35:41

@nu pagagyí: "Mindenki tudja már, hogy a Mekk mestert buktatják felfelé. A gazdaságot sikerült három év alatt reménytelen recesszióba juttatnia, most újabb kihívásokra szomjazik."

Bezzeg az elmúlt nyolc évben! Fiatalos GDP növekedési pályára állították az országot, kis szépséghibával. A világgazdaságban fújt lufi farvizén evezve, és az országot szanaszét eladósítva. Így könnyű növekedni.

szempontcsuzli 2013.02.27. 20:38:53

@g0d: koszonjuk az 1.0-as hozzaszolasod, latszik egyik konyvben sem jutottal tivabb az eloszonal. hogy egy nyelvet beszeljunk: sztem vonulj el es vard ki simorra a kukid

Ezténírtam 2013.02.27. 20:52:56

@dimitrij: nehézkes lenne magyar cégként magyar székhellyel külföldi bankszámlával dolgozni, ott nyitni hitelkeretet (mert még a teszkónak is van, igaz, csak forgóeszköz-keret)

Nem tudom, te biztos jobban értesz hozzá, nem tudom, kinek mennyije van és ki kivel mennyin állna, ha úgy lenne... De szerintem a FIDESZ nyerni fog jövőre, hacsak nem jön valaki, aki még magyarabb Orbánnál úgy, hogy még nem legyen náci, és nincs több gazdasági hitele, de én nemigen látok ilyet sehol....

dimitrij 2013.02.27. 21:05:51

@Ezténírtam:

annyira nem bonyolult, rengeteg román, szlovák cég vezet itt számlát. ha valamelyik bank kihozza azt a terméket, ami itthon biztosít számlanyitást a külföldi leányhoz, az tovább egyszerűsíti a dolgot.

szerintem hasonló folyamat zajlik, mint 2001-ben, mindenki a fidesz győzelmét várta, minden előrejelzés őket hozta győztesnek. ha nyer a fidesz, akkor tényleg reménytelenül elsüllyedünk az ostoba populizmus mocskában.

komplikato 2013.02.27. 21:07:38

@tundrazuzmo: Hagyjuk már a nyilvánvaló hátrafelé mutogatást. Igen felpörgették az eladósítást, de bakker 1972 óta folyamatosan adósodunk el! Az összes hülye kormány alatt! És bármi megy a propagandában ez most is így van ...

dimitrij 2013.02.27. 21:10:57

@komplikato: plusz a növekmény harmada az önkormányzati szektoré... off-topic. :)

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:13:06

@komplikato: "És bármi megy a propagandában ez most is így van ..."

Így igaz. A 3% alatti hiány sem igaz, tulajdonképpen az is 9,5%, csak MINDENKI HAZUDIK. Mindig lejtőn vagyunk, mert ez GENETIKAI ÖRÖKSÉGÜNK, mi már nem is akarunk felfelé indulni.

Miért könnyebb ezt elhinni, mint azt, hogy végre a kormányzat megszorító tevékenysége, és az állampolgárok összeszorított foggal való együttműködése következtében lefaragtuk a hiányt, és lassan indulunk felfelé a lejtőn?

komplikato 2013.02.27. 21:20:39

@tundrazuzmo: Bármilyen látható és érzékelhető gazdaság élénkítés és befektetési kedv növelés nélkül mi a haláltól indultunk volna el felfelé? Az, hogy olyan kiadásokat faragva sikerült a 3% alá lemenni látszólag, amik pont negatívan fognak visszahatni a gazdaságra, az mitől siker?

dimitrij 2013.02.27. 21:21:55

@tundrazuzmo:

a 3% az a trigger, ami a kohéziós forrásokhoz kell. nem kell úgy csinálni, mintha ez valami történelmi fordulópont volna, egyszerűen csak minden egy lapra lett feltéve. ennek meg is vannak a maga okai, de ez egy másik kérdés.

a hozzászólásodból sütő optimizmusnak nincs reális alapja, nem értük el a gödör alját ugyanis, bőven van lejjebb.

a 3%-os hiány egyszerű okokra vezethetőek vissza, szektoriális adók, nyugdíjpénztári vagyok felélése folyó kiadásokra. nem fenntartható, csak újabb megszorítások által, ami 1,7% recesszió mellett ugyan kivitelezhető, csak durván súlyos következményei lesznek.

érdemes más mutatókat is górcső alá venni, esetleg nemzetközi kontextusba helyezni azok alakulását, mert a hit sajnos kevés.

Ezténírtam 2013.02.27. 21:22:49

@dimitrij:

"annyira nem bonyolult, rengeteg román, szlovák cég vezet itt számlát. ha valamelyik bank kihozza azt a terméket, ami itthon biztosít számlanyitást a külföldi leányhoz, az tovább egyszerűsíti a dolgot."

lehet, de a nagy cégek azért bejegyeztetik magukat ott, ahol működnek...

"szerintem hasonló folyamat zajlik, mint 2001-ben, mindenki a fidesz győzelmét várta, minden előrejelzés őket hozta győztesnek. ha nyer a fidesz, akkor tényleg reménytelenül elsüllyedünk az ostoba populizmus mocskában."

Nem tudom, lehet, de valóban azt gondolod, hogy bárki más jobban csinálná??? Szerintem már nem sok szereplő van, aki eddig nem kapott esélyt és komolyan is vehető...

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:26:13

@komplikato: Melyik a jobb? Hitelből növekedést indítani, aztán egy válság hatására kapkodva hiányt lefaragni

VAGY

Lefaragni a hiányt először, és utána elindítani a növekedést?

Nem tudom a kérdésre a választ, szerintem a közgazdász iskolák is vitatkoznak ezen, főleg a válság óta. Úgyhogy ez nem csak politika, hanem közgazdaságtan is, kőkeményen. Ja igen, és nem vagyunk olyan helyzetben mint az USA, hogy pénznyomdával oldjuk meg a likviditást, sem olyan helyzetben mint Németország, hogy visszavegyünk egy kicsit a növekedésből, hogy szépen rendezzük egész Európa gondjait.

dimitrij 2013.02.27. 21:44:39

@Ezténírtam:

"Nem tudom, lehet, de valóban azt gondolod, hogy bárki más jobban csinálná???"

politikai értelemben nem biztos, de gazdasági értelemben biztos. lássuk be, nem egy hatásos szónok, nem egy lelkesítő személyiség kellene most, hanem egy technokrata, aki irányt ad egy egészséges növekedést biztosító gazdasági pályához.

g0d 2013.02.27. 21:51:23

@szempontcsuzli: sziklaszilárd érveiddel szemben tényleg nem tudok mit mondani. ezt "szeretem" bennetek zombikban, hogy ha nincsenek érvek, jön a mocskolódás. és általában nincsenek...

szempontcsuzli 2013.02.27. 21:58:12

@g0d: szerencsere te nem vagy zombi :) es szerencsere neked vannak erveid, kar, h nem latom sehol. a nickneved legalabb egy fejezetet erne barmelyik pszichologia tankonyvben:)

svájcifrank 2013.02.27. 22:07:22

Sokan védik a Simort azzal, hogy a Járai is magasan tartotta a kamatokat, vagyis mindketten betartottak a kormánynak. Érdemes ezt a 2005-ös cikket elolvasni : "Járai: Az ikerdeficit gazdasági káoszhoz vezethet - Gyurcsány: Lám-lám, Magyarország teszi a dolgát "

www.gondola.hu/cikkek/45019

amelyben Járai szerint a 2006-os hiány akár 8,9% is lehet a tervezett 4,7%-el szemben. Akkor az MSZP lehazugozta Járait, és lemondásra szólították fel de az élet őt igazolta, mert a hiány végül 9,2% lett. Ez indokolta az akkori magas kamatokat.

Ezzel szemben Simor akkor akarta magasan tartani a kamatokat, amikor a kormány következetesen és módszeresen 3% alatt tartja a hiányt és csökkenti az államadósságot.

Itt látszik a lényeges különbség Simor és Járai között. Simornak egyetlen mentsége lehetne : a devizahitelesek. De Ő mindig az inflációval takarózott, amely most épp 3,5% lesz. Vagyis pont úgy nem jött be a magas inflációs várakozása, ahogy Gyurcsánynak sem a 4,7%-os deficit 2006-ban.

Ezténírtam 2013.02.27. 22:43:26

@dimitrij: hát persze, csak az a baj, hogy gazdaságpolitikát nem lehet a csürhe ellenében csinálni, csak a cirkuszos körítéssel.

Nagyon naiv az szerintem, aki azt hiszi, hogy itt valaha is legitimációt tud szerezni egy szakértő, technokrata vagy bármilyen olyan kormány, aki nem nyomatja legalább OV szintjén a mekkora nagy magyarok vagyunk témát...

komplikato 2013.02.27. 22:57:59

@svájcifrank: " amely most épp 3,5% lesz."
Hát erre ciánt ne vegyél, pláne év elején ne ...

zotyesz11 2013.02.28. 01:12:19

@feiticeiro: Utólag persze tényleg könnyű okosnak lenni...
Főleg hogy a kamatvágás már egy ideje időről-időre megtörténik a várt következmény pedig elmarad és valaki emiatt nem tűnik jó szakembernek.

Én szerintem utólag főleg a média szokott a legokosabb lenni, lásd Safarov-ügy. Ott például mindenki tudta, hogy ha a Safarovot kiadják, akkor szabadon engedik. (Nekem az volt az érzésem, hogy addig amíg szabadon nem engedték a Safarovot, senki sem tudta, hogy ki is az.)

@Myrath
"Jó kis írás nem mondom! A 10 éves fiam éleslátása és logikai készsége is kifinomultabb, mint a kedves blogíróé. No komment egyébként."

Akkor úgy tűnik a fiadat kéne beültetni az MNB-be, mert a készségei alapján valószínűleg jobban vezetné, mint ez a szerencsétlen Simor...

Baines 2013.02.28. 01:37:50

@zotyesz11: "Főleg hogy a kamatvágás már egy ideje időről-időre megtörténik a várt következmény pedig elmarad és valaki emiatt nem tűnik jó szakembernek.
"
Na ne! Az eredmény nem maradt el, a romló gazdasági teljesítmény mellett magas az infláció. A folyamatosan bekövetkező kamatvágás éppen ezt segíti elő, miért is nem jelentkezett az eredmény? Ja, hogy Matolcsy azt mondja, hogy ez nem ennek a következménye. Érdekes, hogy egyesek akkor sem hisznek a saját szemüknek, amikor minden egyéb adatot képesek meglátni. Tökéletesen működik a Nemzeti Szemfényvesztés...

svájcifrank 2013.02.28. 17:40:15

@komplikato: a 2012-es infláció 5,7 volt ami tényleg magas, főleg az 5,25-ös alapkamathoz képest. Januárban viszont 3,7 volt, ez már valóban brutális csökkenés, és ebben még a rezsicsökkentés nem is volt benne.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21301.pdf
Vagyis elég jók az esélyek, ha nem száll ez az üzemanyag a forint miatt, akkor szerintem nyáron már kettessel volt kezdődni az inflációs adat, aztán év végére persze visszamegy, de az könnyen előre vetíti a 3%-os alapkamatot, amitől most mindenki agygörcsöt kapna, de pár hónap múlva már kézzelfogható valóság lehet.

svájcifrank 2013.03.18. 00:39:30

Basszus ennyire jó nem lehetek :)
Már februárban 2,8% lett az infláció.
süti beállítások módosítása