HTML

Sikeres Magyarország

Friss topikok

A nacionalista csehek

2013.02.19. 14:55 arbitrum

Egy érdekes cikket találtam a hvg.hu-n. Cseh és szlovák lapokat szemléznek. Egy cseh újság szerint nacionalista dolog a rezsicsökkentés, hiszen az a többségében külföldi tulajdonú cégeket sújtja. Igaz lehet, de az micsoda fortyogó nacionalizmus, hogy a csehek el sem adták a közmű cégeiket. Amit eladtak, annak sem a többségi tulajdonát, és pláne nem a management jogokat. Azok a nacionalista csehek!

A Sme liberális szlovák lap pedig ugyanitt a következő gondolatmenetet gömbölyíti elénk: Orbán Viktor nem állapodott meg az IMF-fel azért, hogy szabad keze legyen az osztogatáshoz. A megállapodás hiányában leállt a működő tőke beáramlása, bizalomvesztés miatt. Ez a folyamat magyarázza - szerintük - a 2,7%-os GDP romlást. De - az újság szerint - ez sem nagy ár a választások megnyeréséért.

Valójában gazdasági visszaesés időszakában nemhogy osztogatásra nincs pénz, de a 3% alatti hiányt tartani is nagyon nehéz. Márpedig ha azt tudja tartani a kormány, akkor szabad keze nem az osztogatáshoz lesz, hanem a saját társadalompolitikája végrehajtásához. Azaz a szokásos kérdések: egykulcsos SZJA, gyermekek után járó adókedvezmény, bankadó, stb. Arról nem is beszélve, hogy osztogatás nélkül is biztosan vezetnek a mai kormánypártok a közvéleménykutatások szerint.

Ellenben Szlovákiában több lépés is történt a belső fogyasztás fellendítésére, ami nagyjából osztogatást jelent. No, és mi ennek a forrása? Az államadósság növekedése. A különbség az, hogy nekik van terük ilyen intézkedésekre, mert alacsony az államadósságuk. Nekünk pedig nincs terünk, mert mi már "erősítettük a belső fogyasztást" 2010 előtt.

Nem egyszerű kiigazodni ebben a bonyolult világban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr735092230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása